Magyarország

2010.10.15. 15:34

Nyilvános lehet a Margit-híd felújításával kapcsolatos részletes elszámolás

<p>Nyilvánosságra kerülhetnek a Margit-híd felújításának részletes adatai annak a pernek az eredményeként, amely hétfőn kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A pert az Index hírportál indította, a jogi képviseletet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látja el.</p>

A TASZ áláspontja szerint a híd felújítása közpénzen folyik, így itt nem alkalmazhatóak az üzleti titok szabályai, az adatok közérdekűek. "A Margit-híd Konzorcium egy nagyon általános tájékoztatást elégségesnek gondol a közvélemény jogos kíváncsiságának kielégítéséhez. A közpénzekkel való rendelkezés átláthatóságát biztosító jogi szabályozás azonban sokkal több információhoz való hozzáférést enged meg, ezért indokolt a bírósági eljárás" - mondta Hüttl Tivadar, a TASZ adatvédelem és információszabadság programvezetője.

Az Index először a Fővárosi Önkormányzathoz fordult a részletes pénzügyi adatokért, ám az önkormányzatnál arra hivatkoztak, hogy a negyedéves részszámlákon kívül más pénzügyi adatot nem kapnak. A részszámlákat az önkormányzat átadta, azzal a hozzáfűzéssel, hogy részletesebb pénzügyi adatokért a kivitelező konzorciumot kell keresni. Hozzátették, hogy a főváros átalánydíjas, fix összegű szerződést kötött a kivitelezővel, ezért nem kérhetnek és kaphatnak több pénzügyi adatot. A konzorcium azonban a kérés ellenére sem szolgáltatott ki adatokat - tájékoztatott pénteki közleményében a TASZ.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!