Magyarország

2010.10.13. 16:09

Leváltották, mert nem zavarta a tüntetőket a nagygyűlés résztvevői közé

<p>Leváltották, mert nem volt hajlandó végrehajtani a parancsot, amely rátolta volna a tüntetőket a Fidesz-rendezvényre 2006. október 23-án - ez derült ki a 2006-os őszi eseményeket vizsgáló albizottság szerdai ülésén.</p>

Az albizottsági ülésen meghallgatták Gatter Lászlót, a Fővárosi Bíróság elnökét is, aki megkövette azokat, akik indokolatlanul töltöttek előzetes letartóztatásban akár egyetlen napot is. Az albizottságnak egyébként a szerdai volt az utolsó ülése, amelyen meghallgatásokat tartottak, jövő hétre már elkészítik jelentésüket.

A bizottság szerdai ülésén hallgatta meg Pigler István rendőr ezredest, aki 2006. október 23-án az egyik bevetési osztályt vezette. Azt mondta, hogy csapatával a belvárosi Alkotmány utcába küldték őket, ahol a tüntetők elkezdték lebontani az ott felállított kordonokat. A rendőrök megkezdték a demonstrálók kiszorítás a területről, egészen a Bajcsy-Zsilinszky útig. Pigler István ott az oszlatás befejezését javasolta, hiszen az érintett területet sikerült visszafoglalniuk, ám arra utasították, hogy folytassa. A tüntetőket ezért a Bajcsy-Zsilinszky úton - az Andrássy út irányába - kezdték szorítani először lépésben, majd amikor más rendőrök segítséget kértek, akkor már futva. A Bajcsy-Zsilinszky út végén álltak meg, ahol Pigler István - elmondása szerint - azt az utasítást kapta, hogy küldje be a századát a Gödörbe. Ezt azonban nem hajtotta végre, mert szerinte azzal rátolta volna a tüntetőket a közeli Astoriánál zajló Fidesz rendezvényre. Ezután - érzése szerint - leváltották, h iszen a parancsnoki feladatokat később más vette át.

Az albizottság meghallgatta Gatter Lászlót, a Fővárosi Bíróság elnökét is, aki megkövette mindazokat, akik akár egyetlen napot is indokolatlanul előzetes letartóztatásban töltöttek. Azt hangsúlyozta azonban, hogy ha volt is bírói mulasztás, az nem volt szándékos. A többi között ennek is tudható be, hogy egyetlen bíró ellen sem indult fegyelmi eljárás.

Az albizottsági ülésen részt vett Hegedűs Antal, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője is, akit a képviselők a büntetés-végrehajtási intézetekben, az előállítások utáni esetleges bántalmazásokról kérdeztek. Az érintettek ugyanis arról panaszkodtak, hogy hosszú ideig kellett térdelve vagy pedig terpeszállásban, fejjel a falnak támaszkodva várakozniuk. Az ügyészi vezető azt mondta, hogy egyetlen videófelvételt kaptak csak, erről azonban nem tudták megállapítani, hogy az előállítottaknak mennyi ideig kellett így várakozniuk.
A képviselők több kérdést feltettek azzal kapcsolatban is, hogy a rendőrök nem viseltek azonosítót a tömegoszlatásokon. Hegedűs Antal szerint ennek katonai bűncselekmény szempontjából nem volt szerepe. Bánhegyi Gábor, a Katonai Főügyészség főosztályvezetője pedig azt mondta, hogy emlékezete szerint nem volt rá fedezet.

Az albizottság ülése után Gulyás Gergely elnök újságírók előtt fontos eredménynek nevezte, hogy Gatter László bocsánatot kért, szerinte érezni lehet a bíróság szembenézési készségét. Ugyanakkor szerinte ugyanez az ügyészségnél már nem tapasztalható. A politikus ugyancsak fontosnak nevezte Pigler István nyilatkozatát, miszerint azért váltották le, mert nem volt hajlandó rátolni a tüntetőket a Fidesz rendezvényére.
Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy az albizottság utolsó meghallgatását tartotta, várhatóan jövő hétre elkészítik jelentésüket, amelyet beterjesztenek az emberi jogi bizottságnak, mint főbizottságnak.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!