Magyarország

2010.10.19. 17:09

Bajnai: politikai erőszak a 2009-es zárszámadáson

<p>A volt miniszterelnök szerint a Fidesz módosító indítványai után már hazugságra épül a hétfőn elfogadott zárszámadási törvény.</p>

Bajnai Gordon titkársága közleményében úgy fogalmaz: komolytalan és nevetséges az, hogy a kormánypárt, a kormány által megtárgyalt és az irányítása alatt álló szakminisztérium munkájával elkészített törvényjavaslaton "kisszerű politikai érdekei miatt hajt végre politikai erőszakot". Rogán Antal, kormánypárti országgyűlési képviselő kedden beszélt arról, hogy az MSZP a zárszámadási törvény megszavazásával elismerte, hogy 2009-ben nagyobb volt a hiány, mint amit a parlament elé tártak és 2010-ben nagyobb lyukat hagytak a költségvetésben, mint amiről a nyilvánosságot tájékoztatták. Ezt azzal indokolta, hogy a törvényben szerepel: "az Országgyűlés megállapítja, hogy a 2009. évben folytatott költségvetési gazdálkodás számos ponton megsértette az államháztartási törvényben rögzített elveket, és indokolatlan mértékben terhelte meg a 2010. évi költségvetés végrehajtását".

A volt miniszterelnök titkárságának közleménye szerint a Bajnai-kormány rendezett költségvetést hagyott utódjára. A távozó kormány teljes és valós képet festett az ország, a gazdaság és a költségvetés állapotáról. Csontvázak nem kerültek elő és nem is fognak, mert nincsenek. Úgy, ahogy nincsenek se trükkök, se rejtélyek a 2009-es illetve a 2010-es költségvetésben. Szerintük a 2009-es és 2010 költségvetés érdemeit az Orbán Viktor által vezetett kormány is elismerte - a zárszámadásról szóló törvény eredetileg benyújtott változatában.

A közlemény arra is kitér, hogy "egyértelmű és nevetséges" ellentmondás rejlik a Fidesz 2009-es és 2010-es nyilatkozatai között. Míg a válság által sújtott 2009-es évben a Fidesz minden kiadáscsökkentést, megszorítást mereven ellenzett és elutasított, addig most azzal vádolja ez előző kormányt, hogy nem vágott eleget, mert túl nagy a költségvetés hiánya.

A zárszámadási törvény és az ahhoz kapcsolódó fideszes kommentárok rombolják a "hazánk iránti nemzetközi bizalmat és a kormány tekintélyét" - áll a Bajnai-titkárság közleményében.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!