Magyarország

2010.10.13. 17:09

A tervezett otthonszülés jogi és szakmai szabályozását sürgeti az ombudsman

<p>A biztonságos, tervezett otthonszüléshez szükséges szakmai minimum követelmények, a jogi és etikai feltételrendszer mielőbbi kidolgozását sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.</p>

Szabó Máté 2007 után most ismét arra hívja fel a figyelmet: az állam legfontosabb feladata, hogy garantálja minden ember élethez, emberi méltósághoz való alkotmányos jogát. Az ombudsman közleményében kijelenti: jelenleg sem a nemzetközi, sem a hazai jogszabályok között nincs olyan rendelkezés, ami alapján tiltott, de legalább is korlátozott volna a tervezett otthonszülés. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartja, hogy az állam egyebek mellett jogalkotással és szakmai követelmények felállításával gondoskodjon a szülő nő és gyereke életének védelméről.

Az ombudsman szükségesnek látja az otthonszüléssel kapcsolatos valamennyi szakmai és jogi érv újabb megvitatását. Emellett nélkülözhetetlennek tartja a keretszabályok mielőbbi megalkotását a "lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal összhangban". Szabó Máté szerint erre azért van szükség, hogy a jövőben elkerülhető legyen bármely jogellenes gyakorlat és az, hogy egészségügyi intézményen kívül vezessenek le olyan szüléseket, amelyek várhatóan nem kockázatmentesek.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ismételten arra hívta fel a jogalkotók és a szakma figyelmét, hogy " a szülő nő és gyermeke alkotmányos jogaira, valamint a nemzetközi gyakorlatra figyelemmel fokozott tapintattal és felelősséggel értékeljék a szakma szabályai és az alapjogok összefüggéseit, és alkossák meg a tervezett otthonszülés biztonságos körülményeinek jogi és etikai feltételrendszerét, valamint szakmai minimum követelményeit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!