Magyarország

2010.09.01. 17:39

Több változásról is döntött ma a kormány

<p>Október 23-ig kapják meg a kártérítést az állami vezetők mulasztásainak, jogsértéseinek károsultjai, erről szerdai ülésén döntött a kormány.</p>

Nagy Anna kormányszóvivő az ülést követően arról is beszámolt: hat költségvetési szervet alakítanak központi hivatallá a gördülékeny, átlátható, bürokráciától mentes közigazgatás megteremtése érdekében.

Nagy Anna elmondta: a kormány elfogadta az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) beszámolóját, miszerint 5,6 milliárd forint költségvetési támogatásból 330 millió kutatást végeztek 2009-ben. Emellett döntöttek a kártérítésekről is: ennek értelmében október 23-ig megkapják a kártérítést az állami vezetők mulasztásainak, jogsértéseinek kárvallottjai, köztük a rendőri túlkapások áldozatai. A kormányszóvivő hozzátette: erkölcsi, szimbolikus értéke is lesz annak, hogy az állam elismeri, hogy hibázott.

A kormány 6 költségvetési szerv központi hivatallá alakításáról is döntött. Ezzel ezek jogállása megváltozik, ugyanakkor ugyanúgy miniszter vezeti őket. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium november 30-ig áttekinti ezek működését, és ha szükséges, javaslatot tesz szervezeti változásokra. Az érintett szervezetek: a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Képzési Központ, a Szülőföldalap Iroda, a PM Nemzeti Programengedélyező Iroda, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelési irodája, az ECOSTAT Gazdaság- és Társadalomkutató Intézet, valamint a Magyar Külügyi Intézet.

A kormányszóvivő emlékeztetett: szeptember 1-jétől, vagyis szerdától számos kormányzati intézkedés és törvény lépett hatályba. Ezek közé sorolta a közszféra bérplafonjának bevezetését, azt, hogy a Széchenyi Kártyával akár 50 millió forint értékig már beruházási hitelt is felvehetnek a vállalkozások, megkezdték működésüket a megyei közigazgatási hivatalok, módosult a közoktatási törvény, és feláll a Terrorelhárítási Központ. Nagy Anna arról is beszámolt: augusztus 31-én véget ért a gyűjtés a 1749-es hívószámon, ahol 29 millió 291 ezer forint adomány gyűlt össze. Ebből 5 karitatív szervezet egyenlő arányban részesül, ők döntenek a forrás elosztásáról is.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!