Magyarország

2010.09.07. 16:50

MSZP: Ne menjenek el a meghívottak a 2006-os zavargásokat is vizsgáló albizottság ülésére

<p>A szocialista párt arra kéri az egykori politikai- és közszereplőket, hogy ne menjenek el a 2002 és 2010 közötti, a politikai szabadságjogokkal összefüggő visszaéléseket vizsgáló albizottság üléseire.</p>

Ezt azzal indokolják, hogy a testület munkája a politikai szabadságjogokkal kapcsolatos jogsértésekről szól, márpedig eddig nem volt nyoma annak, hogy az állam részéről bárki megsértette volna azokat. Az albizottság szerdán hallgatná meg Szilvásy Györgyöt, aki akkor a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter volt.

Az MSZP továbbra sem vesz részt az emberi jogi bizottság, 2002 és 2010 közötti, a politikai szabadságjogokkal összefüggő visszaéléseket vizsgáló albizottságának munkájában - mondta kedden délután Nyakó István. A párt egyben arra kéri a meghívott egykori közszereplőket és politikai szereplőket, hogy ők se menjenek el a testület ülésére. Nyakó István indoklása szerint az elmúlt időszakban nem volt nyoma annak, hogy valaki az állam részéről megsértette volna a politikai szabadságjogokat. Atrocitások ugyan történtek, ám ezekben az ügyekben már születtek bírósági határozatok vagy állami kárpótlás történt. Így tehát nem értik, hogy konkrétan mi a feladata a mostani albizottságának. Nyakó István megfogalmazása szerint koncepciós eljárás zajlik "mondjuk így, hogy az ítélet már meg van írva a Fidesz sajtóosztályán".
A politikus beszélt arról is, hogy a történteket már korábban számos bizottság és szerv vizsgálta, már "lépni kéne".

Nyakó István elmondta azt is, hogy az MSZP az emberi jogi bizottság hétfői ülésén szeretett volna elfogadtatni egy határozati javaslatot, amely mély megdöbbenésének ad hangot a Magyar Szigeten történtek miatt, ahol két újságírót "terrorizáltak". A testület fideszes tagjai azonban ezt nem vették napirendre. A politikus megfogalmazása szerint nem tudnak másra gondolni, mint hogy vannak olyan jogsértések, amelyeket a Fidesz fontosnak tart, más emberi jogsértésekkel pedig nem foglalkozik, mivel azok nem járnak politikai haszonnal.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik