Magyarország

2010.09.22. 14:19

Megveheti az Allianz Bankot az FHB

<p>A GVH engedélyezte, hogy az FHB Jelzálogbank Nyrt. megvásárolja az Allianz Bank Zrt.-t - tudatta a versenyhivatal szerdán.</p>

A még júniusban létrejött megállapodásról az FHB a nyáron 3,8 milliárd forint vételárat hozott nyilvánosságra. A GVH hozzájárult ahhoz is, hogy a Prémium magánynyugdíj-pénztár beolvadjon az AXA hasonló társaságába.

A GVH engedélyezte, hogy az FHB megvegye az Allianz Bankot. Indokolása szerint a vállalkozások egyaránt jelen vannak a lakossági, illetve a vállalati banki szolgáltatások - beleértve hitelezést, illetve betétgyűjtést - magyarországi piacán, de részesedésük kicsi (a lakossági hitelezésben az FHB részesedése 5 százalék alatt van, míg az Allianzé nem éri el az 1 százalékot, a lakossági betétállomány, a vállalati hitelállomány, a vállalati betétállomány esetében sem az FHB, sem az Allianz aránya nem éri el az 1 százalékot). Emellett a versenytársaknak jelentős piaci súlyuk van. Ezért a GVH értékelése szerint tehát az ügylet nem járhat káros versenyhatással.

A két társaság június közepén jelentette be, hogy 20 évre szóló exkluzív stratégiai együttműködésre lépnek. Ennek egyik része, hogy kölcsönösen értékesítik egymás termékeit. A megállapodás másik következményeképpen pedig az FHB megszerzi az Allianz Bankot. A tőzsdén jegyzett FHB később közölte, hogy a vételár előreláthatóan 3,8 milliárd forint, amelyet 1,1 milliárd készpénzzel és saját részvényekkel egyenlít ki. Az FHB fiókhálózata a tranzakcióval 70-re nő.

Szerdán a GVH azt is bejelentette, hogy a Prémium magánnyugdíj-pénztár beolvadhat az AXA önkéntes- és magánnyugdíj-pénztárba. A 19 magán- és 65 önkéntes nyugdíj-pénztárat magában foglaló magyarországi piacot vizsgálva a GVH szem előtt tartotta, hogy ezen a területen a két fél közül csak az AXA van jelen, viszonylag kis szereplőként. A magánnyugdíj-pénztári szolgáltatások meglehetősen koncentrált piacán azonban a Prémium és az AXA egymás versenytársai, de míg az AXA az ötödik legnagyobb szereplő, addig a Prémium részesedése alig 1 százalék. Vagyis káros versenyhatás ez esetben sem valószínűsíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!