Magyarország

2010.09.10. 16:00

Kovács László: a narancsuralom megteremtéséről szólt a kormány első száz napja

<p>Az MSZP alelnöke szerint az elmúlt száz nap a narancsuralom megteremtéséről szólt itthon, "a vezérnarancs udvartartásának felállításáról".</p>

Kovács László pénteken azt mondta újságíróknak, hogy a kormány eddigi munkája Orbán Viktor szempontjából valóban sikeres volt, mert nem az ország gondjainak megoldása volt a legsürgősebb, hanem a saját és a Fidesz korlátlan hatalmának kiépítése.

Államfő, alkotmánybírák, az Állami Számvevőszék elnöke - egyebek mellett ezek azok a posztok, amelyekre független és semleges személyek jelölhetőek, de most ezekre személyesen Orbán Viktor jelölt embereket a szocialista politikus szerint. Kovács László úgy látja: a Fidesz és maga Orbán Viktor is korlátlan, ellenőrizetlen hatalom kiépítésével foglalkozott a kormány első száz napjában, és ezzel nem lerakták, hanem felszedték a demokratikus Magyarország alapjait.

A volt külügyminiszter és uniós biztos felrótta a kormánynak, hogy nem konzultál az ellenzékkel, a civilekkel, az Országos Érdekegyeztető Tanács egyes tagjaival pedig "levelező tagozatként" tartja a kapcsolatot. Kovács László megjegyezte azt is: szerinte kár kiküldeni a nyugdíjasoknak 1 millió 700 ezer levelet több tízmillió forintért, hogy megkérdezzék tőlük, mit is szeretnének. Sejthető ugyanis, milyen válaszok érkeznek majd, így inkább konkrét javaslatokról, tervekről kellett volna a véleményüket kérni. Nem véletlen azt sem, hogy a hírek alapján az október 3-i önkormányzati választásokig nem jelentek be olyan terveket, amelyeket a nyugdíjasok válaszaira építenek - tette hozzá.

Kovács László budapesti sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a szocialista kormányok követtek el hibákat, de konkrétumokat nem említett. Ugyanakkor szerinte ezen hibáknál súlyosabb az, hogy a Fidesz a választási kampányban valótlan állításokat mondott az ország helyzetéről, megalapozatlan, populista ígéreteket tett, például nagyarányú adócsökkentést ígért, valamint eltitkolta valós szándékait a kormányzással kapcsolatban. Említette azt is, hogy az októberi választások előtt már használja a kormány a tavasz óta kiépített hatalmi gépezetet.

A Magyar Szocialista Párt alelnöke beszélt még arról, hogy szerinte félretájékoztatták az embereket arról, miért is szakadtak meg a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Mint mondta: valójában nem a bankadó miatt futottak zátonyra az egyeztetések, hanem azért, mert a kormány semmilyen tervet nem tudott vázolni korábban a 2011-es költségvetéssel kapcsolatban.

Kovács László állította: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (Ecofin) legutóbbi ebédjén döbbent rá, hogy nincs támogatása annak a kormányzati politikának, amely teljes függetlenséget sugallt olyan pénzügyi szervezetektől, mint az IMF. Matolcsy György szerdán jelentette be, hogy jövőre 3 százalék alatt akarják tartani az államháztartási hiányt. Kovács László úgy fogalmazott: ami az Ecofin ebédjén történt, az nem Magyarország veresége, hanem egy önhitt, nagyképű stílusé. Az igazság pillanata el fog jönni, amikor benyújtják, majd elfogadják itthon a 2011-es költségvetést - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik