Magyarország

2010.09.10. 16:30

Etikai kódex a szocális bérlakásokhoz Székesfehérváron

<p>Etikai kódex kidolgozására lenne szükség a szociális bérlakások használatához. Sokan korlátlan időre kapnak lakást, és nem becsülik, míg rengetegen vannak, akik hiába várnak rá - ezt Viniczai Tibor / MDF/, polgármesteri hatáskörben eljáró alpolgármester jelentette be Székesfehérváron, pénteken sajtótájékoztatón.</p>

Vannak, akik 1988 óta várnak szociális lakásra, míg korlátlan időre kapták meg olyanok, akiknek van már saját tulajdonuk. Gyakran előfordul, hogy egy család több szociális lakáshoz jutott, ezért a lakásrendelet újraalkotását kezdeményezi - mondta Viniczai Tibor.

Hozzátette: vannak, akik a lakásokat tönkre teszik, és az is gyakori, hogy a szociális bérlakásokban élők viselkedése miatt elköltöznek a környékről családok. A rend megteremtését szolgálná az etikai kódex. Így pl. 3 rendőrségi jegyzőkönyv után megszűnne a jogosultság, és 10 évig nem lehetne újat igényelni. A szabályzat a rendeltetésszerű használat ellenőrzését is lehetővé tenné. Rongálás estén 30 napos helyreállítási kötelezettség elmulasztása után, akár kilakoltatás is járhatna.

Az országgyűlési képviselők támogatását kéri Viniczai Tibor, mivel ehhez a jogszabályi háttér megteremtésére is szükség lenne. Jelenleg bírósági határozat kell a kilakoltatáshoz. Egy ügy évekig is elhúzódhat, addig pedig teljesen tönkre tehetnek egy lakást- hangsúlyozta Viniczai.

Nem épülnek szociális bérlakások régóta a városban. 1168 lakásra 700-800 jogos igény van. A munkanélküliség és a válások miatt, egyre többen kerülnek önhibájukon kívül utcára, akik pedig megérdemlik, hogy az önkormányzattól segítséget kapjanak- érvelt a politikus.

A polgármesteri feladattal megbízott Viniczai Tibor a javaslatot még ebben a hónapban beterjeszti a közgyűlés következő ülésére.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!