Magyarország

2010.09.25. 12:39

A TMRSZ szakít a Jobbikkal

<p>A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) úgy döntött, hogy felbontja a korábban a Jobbikkal kötött szakmai együttműködési megállapodását, mert szerintük a párt részéről nem valósult meg az együttműködés. Erről a hétvégén a TMRSZ harmadik kongresszusán döntött a szakszervezet.</p>

Szima Judit a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kongresszus második napirendi pontja volt a korábban nagy visszhangot kiváltott szakmai együttműködési megállapodás felülvizsgálata, amelyet a Jobbikkal kötöttek. A kongresszus egyöntetűen úgy foglalt állást, hogy a Jobbikot a TMRSZ kereste meg az együttműködés megkötése céljából, de a másik fél, vagyis a Jobbik részéről ez nem töltődött fel tartalommal.

Többször is kezdeményeztek egyeztetést Vona Gáborral, a párt elnökével írásban is, hogy fejtse ki az együttműködésről alkotott elképzeléseit, hogyan valósul az meg és mit lehet tenni a javításáért, de nem kaptak választ a megkeresésükre. Vona Gábort a mostani kongresszusra is elhívták, de elfoglaltságaira hivatkozva nem ment el. A kongresszus úgy döntött, hogy 30 napon belül felmondja az együttműködést.

A TMRSZ kongresszusa egyébként majdnem 100 százalékos támogatással újra főtitkárnak választotta meg Szima Juditot, vezető tisztségviselőket választottak és kijelölték az ellenőrző bizottság elnökét is. A kongresszuson új alapszabályt fogadtak el, illetve megtárgyalták a Tolna Megyei főügyészségnek a szakszervezet ellen benyújtott keresetének pontjait is. Az ügyészség egyebek mellett a tagtoborzás megszüntetése érdekében fordult bírósághoz, de a TMRSZ szerint mint szakszervezetnek, joguk van a munkavállalókkal történő kapcsolattartás minden formájára.

A TMRSZ kongresszusa szerint a jövőre nézve nagyobb összetartásra van szükség, mert szerintük a munkavállalók jelenleg magukra vannak hagyatva. A rendészeti témájú törvénymódosítások kapcsán pedig kijelentették, hogy továbbra sem értenek egyet a Belügyminisztériumnak a hivatásosokat érintő terveivel. A Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) megszüntetésének terve kapcsán azonban egyetértenek Pintér Sándorral.

Szima Judit elmondta, hogy a SZÉF csak a régi szakszervezetek bebetonozására alkalmas, valódi érdekvédelemre nem. Nem csatlakoztak a többi szakszervezet által alakított demonstrációs bizottsághoz sem ezért. Ennek egyébként másik oka az, hogy mikor az elmúlt évben csatlakoztak az akkori demonstrációs bizottsághoz, az első lépésük az volt, hogy kizárták őket. Ezután a háttérben megegyeztek az akkori Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal, 125 ezer forint cafeteriát vonva el minden rendőr zsebéből - mondta Szima Judit. A harmadik indok, hogy nem csatlakoztak az, hogy szerintük az önkormányzati választások előtt politikai felhangja van a demonstráció meghirdetésének.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!