Magyarország

2010.08.04. 18:46

Olasz szívet kaphatnak a magyar gyerekek - RTL Híradó

<p>Már az olaszországi szív transzplantációs listára is felkerült az a két magyar kisfiú, akiket lassan már fél éve műszívvel tartanak életben.</p>

Így jobbak az esélyeik, mert ott jóval többen ajánlják fel halott hozzátartozóik szerveit, mint Magyarországon. Itthon mindössze az esetek 5 százalékában tudják az agyhalott szerveit kivenni, főleg a hozzátartozók tiltakozása miatt - számolt be az RTL Híradó.

Az egyik kisfiúnál már 137, a másiknál pedig 167 nap telt el. A két műszívvel életben tartott kisgyereket már többször bemutatták az RTL Híradóban. Mindketten szívátültetésre várnak, de fél év alatt egyiküknek sem találtak beültethető szívet.

A két fiú anyja nyílt levelet írt azoknak a szülőknek, akiknek gyermeke meghal, és szívet ajánlhatnak fel Máténak és Zsoltinak. Ebben azt írják: nem kívánják más gyermekének halált, de ha már megtörténik a felfoghatatlan, valakinek jusson eszébe ez a két folyton mosolygó vidám csöppség.

A donorra váró gyerekekről szóló híreknek is köszönhetően a Heim Pál Kórház intenzív osztályán egyre több szülő egyezik bele, hogy agyhalott gyermeke szerveit mások kapják meg. Kiss Gabriella, intenzív osztályvezető főorvos azt mondta, hogy náluk több mint 50 százalék felett van a donációba beleegyező szülőknek az aránya. Szerinte ez jó arány.

A legtöbb kórházban viszont alig van felajánlás. Míg a gyerekeknél a szülők beleegyezése kell a szervkivételekhez, a felnőtteknél, ha valaki nem tiltakozik élete során ellene, akkor elvileg kivehetik a szerveit. A hozzátartozók gyakran tiltakoznak ez ellen, az orvosok pedig ilyenkor nem veszik ki a szerveket. Mihály Sándor, a Nemzeti Szervkoordinációs Iroda igazgatója azt mondta, hogy a transzplantációk 30 százalékát veszítik el családi tiltakozások miatt ez 100 szervátültetést jelent évente.

Néhány héten belül létrejöhet egy megállapodás Olaszországgal, Csehországgal és Szlovákiával, amely szerint az országok adnának egymásnak átültethető szerveket. Ennek köszönhetően a két magyar szívátültetésre váró kisfiút már fel is vették az olasz várólistára, így már ott is keresnek nekik megfelelő szívet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!