Magyarország

2010.07.15. 14:35

Orbán Viktor: A Gárda a rend nélküliség irányába sodorja Magyarországot

<p>A miniszterelnök törvényi szabályozást kezdeményez a Magyar Gárdával kapcsolatos probléma mihamarabbi megoldására - erről beszélt csütörtökön Orbán Viktor, miután tárgyalt a Jobbik parlamenti frakciójával.</p>

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a gárda a rend nélküliség irányába sodorja Magyarországot.

Nem udvariassági látogatást tett a Jobbik frakciójánál a miniszterelnök. Orbán Viktor a találkozó után hangsúlyozta: tiszteletben tartja 800 ezer magyar választó döntését, amellyel a Jobbik törvényesen vált parlamenti párttá. A kormányfő ugyanakkor hozzátette: a tisztelet nem jelenti azt, hogy egyetértés lenne a két párt között. A miniszterelnök az április választások eredményét úgy értékelte: 2,7 millióan döntöttek úgy, hogy a kormánynak mennie, ám a demokráciának maradnia kell. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy meg fogja védeni az országot mindenfajta szélsőségtől, érkezzen az bármilyen irányból is.

A tárgyalások alatt végig megmaradt ugyan a nézetkülönbség a gárda működését illetően, ám akadtak olyan témák is, amelyekben egyetértés van a két párt között. Orbán Viktor ide sorolta a demográfiai kérdést, vagyis a Fidesz és a Jobbik is aggasztónak tartja a népesség fogyását. Ugyancsak hasonlóan gondolkodik a két párt a kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságában.

A tárgyaláson szóba került a Jobbik képviselőinek nemzetbiztonsági átvilágítása. Orbán Viktor szerint különbséget kell tenni a képviselők általános és minősített jogai között, ám segítséget ígért az ellenzéki pártnak az ügy tisztázásához. Mint arról a Független Hírügynökség korábban beszámolt, több jobbikos képviselő is fennakadt a nemzetbiztonság átvilágításon, így ők nem vehetnek részt a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság munkájában. A kormányfő erről azt mondta, hogy egyetlen képviselő joga sem sérülhet, még akkor sem, ha egy szélsőséges párt színeiben jutott mandátumhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!