Magyarország

2010.07.02. 10:00

Magyar múmiák "keltek életre"

<p>A világ legnagyobb múmiakiállításán több - a váci Fehérek templomában talált - magyar múmiát is bemutatnak.</p>

A perui gyermek 6500 éves, s legfeljebb 10 hónapot élhetet. Súlyos szívelégtelenségben szenvedett, legyengült szervezete nem tudta felvenni a harcot a tüdőgyulladással. Mumifikálódott testét egy ágyneműbe csomagolva találták meg, nyakában amulett lógott. Ez az igazán "öreg gyermek" is megtekinthető a világ legnagyobb múmiakiállításán. A pénteken nyitott kaliforniai Science Centre "A világ múmiái" kiállításán 45 múmiát és 95 tárgyi lelet mutatnak be, hét ország 15 múzeumának anyagaiból.

Magyar múmiák

Köztük vannak azok a Magyarországon talált múmiák, amikre 1994-ben bukkantak a váci Fehérek templomának felújítása során. A kőművesek egy rég elfeledett, koporsókkal teli kriptára akadtak; a muzeológusok és antropológusok legnagyobb meglepetésére a 170-270 éves koporsókban nem csontvázak, hanem természetesen módon mumifikálódott tetemek feküdtek. (A csaknem kétszáz éve háborítatlan díszes fakoporsókban 265 halotti ruhába öltöztetett, ékszerekkel, díszekkel, kegytárgyakkal ellá­tott, mumifikálódott holttestet találtak. A kriptát 1729 és 1731 között építet­ték, s csaknem másfél évszázadon keresztül használták temetkezési helyül Vác polgárai. A lejáratot 1838-ban befalazták, majd feledésbe merült.)

Nézze meg a képeket, köztük a kiállításon is látható két magyar múmiát  >>>

 Az egyedülálló magyar leletegyüttes több darabját is Kaliforniában mutatják most be.
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!