Magyarország

2010.07.09. 14:25

Bemutatták az LMP főpolgármester-jelöltjét

<p>Jávor Benedek a Lehet Más a Politika (LMP) főpolgármester-jelöltje - jelentették be pénteken Budapesten.</p>

A 38 éves politikus bemutatkozásakor azt mondta: a lehető legerősebb LMP-frakciót próbálják majd létrehozni a Fővárosi Közgyűlésben, és igyekeznek megakadályozni, hogy a jelenlegi kormányoldal esetleg ott is kétharmados többséget szerezzen. Arra a kérdésre, hogy az LMP miért nem állít közös jelöltet az MSZP-vel, Jávor Benedek azt válaszolta: az LMP-nek önálló jelölttel kell megjelennie a választási kampányban, nem pedig az elmúlt 20 év kudarcos városvezetésének túlélését segítenie.

Az LMP budapesti területi szervezeteinek kongresszusa csütörtökön választotta meg Jávor Benedeket főpolgármester-jelöltnek, és ezt a döntést a párt országos választmánya ellenszavazat nélkül hagyta jóvá.

Az őszi önkormányzati választás fordulópont lehet az LMP-nek, mert megmutathatja, hogy olyan politikát kínál, amely jelentősen különbözik az elmúlt 20 év politikájától - képes például helyreállítani a bizalmat a városvezetők iránt, és élhető, zöld várost hozhat létre. A párt helyzete ugyanakkor nem könnyű, mert a kormánypártok az önkormányzatokban is többséget próbálnak majd szerezni, "teljes körű ellenzéki összefogás pedig a jelentős politikai nézetkülönbségek miatt nehezen elképzelhető" - fogalmazott Jávor Benedek.

A politikus szerint hiba lenne egyetlen személyre koncentrálniuk a kampányukban, mivel számukra a Fővárosi Közgyűlésben lévő helyek legalább olyan fontosak, mint az esetleges városvezetői pozíciók. Arra törekszenek, hogy a lehető legerősebb frakciót tudják létrehozni a közgyűlésben, és képesek legyenek megakadályozni itt a Fidesz-KDNP kétharmados többségét.

Az LMP fővárosi programja öt fő elemből áll: a közlekedés fejlesztése, az épített örökség védelme, a városirányítás rendszerének újragondolása, egyes szociális ügyek, köztük a hajléktalanok kérdésének rendezése, valamint a kultúra segítése. A városirányítással kapcsolatban a főpolgármester-jelölt azt mondta: kezdeményeznék a kettős önkormányzati modell újragondolását, az egyes önkormányzati hatáskörök újraosztását a fővárosi, valamint a kerületi önkormányzatok között.

Az LMP regionális kongresszusa már hetekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a pártnak önálló főpolgármester-jelöltje lesz. A Lehet Más a Politikának önálló arculattal kell megjelennie a fővárosban, nem az a cél, hogy segítsék az elmúlt 20 év kudarcos városvezetésének túlélését - válaszolta Jávor Benedek arra a kérdésre, miért nem állít esetleg közös jelöltet az MSZP és az LMP. Úgy fogalmazott: amikor Kuncze Gábort vagy Vágó Istvánt ajánlották független jelöltként az LMP figyelmébe, nyilvánvalóvá vált, hogy politikai taktikázásról volt szó, nem pedig arról, hogy a szocialisták tényleg egy független, civil jelölt mellé szeretnének felsorakozni. Konkrét szakmai ügyekben ugyanakkor nyitottak az együttműködésre az MSZP-vel is, akár az Országgyűlésben, akár a fővárosban - tette hozzá.

Mathauser András, az LMP fővárosi kampányfőnöke azt közölte: megalakult a párt budapesti kampánycsapata, de várják a szimpatizánsok, aktivisták jelentkezését is, például az ajánlószelvények gyűjtéséhez.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!