Magyarország

2010.06.08. 18:42

Pozitívan fogadták Orbán 29 pontját a gazdasági elemzők

<p>A piaci várakozásokat meghaladó, megnyugtató intézkedési csomagot jelentett be Orbán Viktor - közölte a Független Hírügynökséggel több gazdasági elemző is</p>

A főleg a kiadások lefaragásáról és a bankadón kívül a bevételek csökkentéséről szóló 29 pont az elemzők szerint azonnal kifejtette pozitív hatását, hiszen a forint a miniszterelnök beszéde után azonnal 282 forintra erősödött az euróval szemben.

Samu János a Concord gazdasági elemzője elmondta: a bejelentett intézkedések egyik legfontosabb üzenete, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek által elvárt 3,8 százalékos hiánycél tartható az idén, sőt jövőre a 3 százalékos is elképzelhető. A személyi jövedelemadó és a társasági adó kismértékű csökkentése például szintén pozitívan hathat majd a gazdasági növekedésre. Az elemző szerint a bejelentett intézkedések hatására néhány héten belül az euró akár a korábbi 280 forintos szint alá kerülhet.

Madár István a Portfolió.hu elemzője szerint is örvendetes, hogy a kiadási oldal csökkentésére tette a kormányfő a fő hangsúlyt. Ráadásul a bejelentett pontok a korábbi kapkodós, meggondolatlan gazdasági kijelentések után egy kidolgozott, átgondolt csomagnak tűnnek. Az elemző szerint is feszes gazdálkodás mellett így tartható lesz az idei 3,8, illetve a jövő évi 3 százalékos hiánycél.


- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!