Magyarország

2010.06.09. 17:17

Milliárdos károk az utakban

<p>Több milliárd forintos kár keletkezett az utakban az elmúlt hetek esőzései és az áradások miatt.</p>

Csak Győr-Moson-Sopron megyében ötödével nőtt az úthibák száma. Vannak olyan szakaszok, ahol még fel sem tudták becsülni a pusztítás mértékét, így végleges kárösszeget csak az árvíz teljes levonulása után tudnak mondani.


Az elmúlt hetekben Győr-Moson-Sopron megyében több mint 20 százalékkal nőtt a burkolathibák száma. Sümegi Péter, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. területi főmérnöke elmondta: nem csak a kátyúkat és a megsüllyedt burkolatokat kell kijavítaniuk, hanem vannak olyan szakaszok is, ahol újra ki kell tisztítani az árkokat, mert felteltek iszappal. Ezek mellett a hidakat is ellenőrzik, hogy felmérjék az azokat ért károkat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. elsődleges becslései alapján országosan mintegy 5 milliárd forint kár keletkezett az úthálózatban. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. egyelőre még nem tudta felmérni milyen hibák keletkeztek a sztrádákon. Annyi azonban biztos, hogy az egyik legnagyobb kár az M1-est érte, amikor három hete mintegy 8 négyzetméteren beszakadt a pálya.

Az árvíz sújtotta települések útjait is megviselte az időjárás. Bőnyben már elkezdték felmérni a károk mértékét. Az eddigi adatok alapján több mint 60 millió forintba kerül majd a helyreállítás. A faluban 6 utca ment szinte teljesen tönkre.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!