Magyarország

2010.06.14. 14:59

Megkezdődött a volt ügyész, Varga Gergely büntetőpere

<p>Megkezdődött a volt ügyész, Varga Gergely büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon. A média rendkívüli érdeklődését az ügy iránt az is magyarázza, hogy a vádlott korábban a Fővárosi Főügyészség szóvivője is volt. A vesztegetéssel, befolyással üzérkedéssel, hivatali visszaéléssel és más bűncselekményekkel vádolt, most 31 éves fiatalember, aki előzetes letartóztatásban van, csak - úgymond - részben ismerte el bűnösségét a bíróságon.</p>

A Központi Nyomozó Főügyészség 7 vádpontban összegezte a történteket, amelyek alapján Varga Gergelyt fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, üzletszerűen elkövetett hvatali befolyással üzérkedéssel, hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással vádolják. A hétfőn ismertetett vádirat szerint Varga Gergely szakmai munkájának színvonala jobb volt az átlagosnál és ezért a hozzá hasonló szakmai gyakorlattal rendelkező fiatal ügyészekhez képest nagyobb önállóságot kapott, vezetői megbíztak benne. A fiatal ügyész azonban a vádirat szerint elégedetlen volt az ügyészi fizetéssel, kevésnek érezte azt ahhoz az energiához képest, amit a jogi diploma megszerzésébe befektetett. Ezért a vád szerint több bűncselekmény gyanúsítottjainak, illetve vádlottjainak azt ígérte, hogy esetenként 5-600 ezer forintért, illetve egymillióért a várhatónál kedvezőbb helyzetet, enyhébb büntetést intéz el nekik.

Ingyenes tanácsadóként segített

A hétfői személyes meghallgatáson a volt ügyész azt hangsúlyozta, ő nem követett el az esetek többségében sem bűncselekményt, sem komolyabb szabályszegést, mindössze ingyenes tanácsokkal segített ismerősein. Azt azonban, hogy az egyik büntetőügyben vádlottként szereplő fiatalasszonnyal flörtölt, sőt, érzelmi viszonyba került, most is szégyenli. Elmondása szerint a Fővárosi Főügyészség egykori szóvivője elfogadhatónak tartotta azt, hogy fegyelmi büntetésül úgynevezett hivatalvesztéssel sújtotta őt a legfőbb ügyész, de a büntetőeljárás alkalmával időnként rosszindulatot érzett az ügyészség részéről.

Egymillióért felfüggesztett

A hétfői tárgyaláson a 2009. augusztus 19. óta előzetes letartóztatásban levő Varga Gergelyt szembesítette a bíróság két tanúval. A két férfi azt állítja, hogy 2008. május 26-án büntetőperük tárgyalása előtt a bírósági folyosón ajánlatot tett nekik Varga Gergely, miszerint fejenként egymillió forintért felfüggesztett börtönbüntetést, vagy olyan rövid tartamú végrehajtandó szabadságvesztést indítványozhat nekik, amit az előzetes letartóztatásban már kitöltöttek. A két férfi az állítólagos ajánlatot visszautasította, de az ügyben feljelentést csak sokkal később, Varga Gergely letartóztatása után tettek. Ezt egyikük hétfőn a tárgyaláson így indokolta: "orvosok között dolgozom, véd- és dacszövetség van közöttük is". A bíróság hiába szembesítette a két tanút Varga Gergellyel, az tagadta a bűncselekmény elkövetését.

A tárgyalást újabb tanúk meghallgatásával szerdán folytatja Kalina József büntetőtanácsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!