Magyarország

2010.05.17. 19:43

VIHAR - Több ezer kárbejelentés, több százmilliós összegben a biztosítóknál

<p>Több ezer kárbejelentés érkezett hétfőn a különböző biztosítótársaságokhoz a viharos időjárás kapcsán.</p>

A Generali, a Groupama Garancia Biztosító, az AEGON és a K&H biztosítókhoz eddig összesen több százmillió forintos nagyságrendben jelentettek be káreseteket. A biztosítók a vihar és az árvizek által leginkább érintett területekre csoportosították át munkatársaikat és a rendkívüli helyzet miatt többféle könnyítést is alkalmaznak az eljárásoknál.


A Generalihoz hétfőn délig 800 kárbejelentés érkezett, ezek együttes összege 167 millió forint. Ennek jelentős része vihar, árvíz és felhőszakadás miatti kár, de érkezett villámcsapás és jégverés miatti bejelentés is. A legtöbb eset Budapesten, Pécsett, Győrben és Miskolcon történt, de több nagy összegű kárbejelentés érkezett Sátoraljaújhely és Szikszó városából is. A biztosító munkatársai folyamatosan mérik fel a károkat, megemelt létszámmal dolgoznak. A 48 órás bejelentési kötelezettséget a rendkívüli helyzet miatt 2 hétre hosszabbították meg a Generalinál.

Azok az autósok is számíthatnak segítségre, akik rendelkeznek casco-val. A biztosító a következő napokban a bejelentések számának emelkedésére és akár több százmilliós kárkifizetésekre számít. A Generali arra kéri ügyfeleit, hogy a közvetlen élet- és balesetveszély mielőbbi elhárítása érdekében kezdjék meg a helyreállítást, nem kell megvárniuk a kárszakértőt.

A Groupama Garancia Biztosító legfrissebb adatai szerint a hétvégi viharok kapcsán körülbelül 1000 kárbejelentés érkezett hozzájuk, körülbelül 100 millió forint értékben. A Groupama is elkezdte a károk felmérését, becsléseik alapján a bejelentések végső száma elérheti a több ezret is. A kárfelmérést egyelőre nehezíti, hogy sok terület egyáltalán nem közelíthető meg, vagy a végső kár nem állapítható meg amiatt, hogy az érintett területet víz borítja. A hétvégi viharok, esőzések kapcsán a Groupama Garancia Biztosítóhoz a legtöbb bejelentés Budapestről, Pécsről, Kaposvárról és Miskolcról érkezett.

A kisebb értékű, 100 ezer forint alatti károk esetén a Groupama Garancia Biztosító alkalmazza a telefonos kárrendezést, amelyeket gyorsított ütemben, 1-2 napon belül kifizetnek. Nagyobb károknál szükség szerint előleget fizet a társaság.

Mint a Független Hírügynökség korábban már hírül adta, Az AEGON biztosítóhoz hétfő délelőttig már ezer bejelentés érkezett a hétvégi viharok miatt, a becsült kárérték eléri a 100 millió forintot. A társaság arra számít, hogy a nap végére akár 4000 bejelentés is befuthat és a károk nagysága meghaladhatja az 1 milliárd forintot.
A K&H Biztosítóhoz hétfő délelőttig 400 kárt jelentettek be összesen csaknem 20 millió forint értékben. A társaság ugyancsak Miskolc környékére irányított át szakembereket a vihar és az áradások által kevésbé érintett térségekből.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!