Magyarország

2010.05.11. 17:40

Oszkó a devizahitelek forintra váltásáról

<p>Oszkó: A devizahitelek forintra váltásánál a minimális kockázatokat is óriási költségekkel lehetett volna kiszűrni</p>

A devizahitelek forintra váltását, illetve a bérlakásokat vásárló állami ingatlanalap felállítását többször és alaposan végigszámolta a leköszönő kormányzat, de nem sikerült olyan változatot találni, amiben ez valóban megérné - derül ki a távozó pénzügyminiszternek a vg.hu-n található blogjához fűzött hozzászólásából. Oszkó Péter szerint ha azt a stabilitást, amit a kormány kiegyensúlyozott gazdaságpolitikával teremtett meg, a devizahitelek forintra váltásával próbálták volna megteremteni, ma Magyarország lenne olyan költségvetési helyzetben, mint Görögország.


A leköszönő pénzügyminiszter szerint az elmúlt egy év jelentős részben éppen a devizahitelesek, és általában az adóssággal rendelkezők helyzetének stabilizálásáról szólt, hiszen a kormány gazdaságpolitikája olyan kényszerpályán haladt, ami egyben a nagy devizakitettséggel rendelkező adósok helyzetét is kezelte, kiszámíthatóbbá tette. Oszkó Péter úgy fogalmaz: ezért tartja "végtelen butaságnak és még politikai értelemben is öngólnak a Fidesz azon kommunikációját, miszerint a Bajnai kormány megfeledkezett a devizahitelesekről, akiket a következő kormánynak kell majd megsegíteni." Oszkó Péter szerint a devizahitelesek emlékeznek, hogy meddig volt instabil és vészesen ingadozó az árfolyam, mikor stabilizálódott, és vélhetően nem fogják megbocsátani, ha bármiféle rövidlátó gazdaságpolitikával újra bizonytalanságot teremtenek.

A lakossági devizahitelek forintra váltása nem újszerű ötlet, ennek lehetőségét 2009 tavaszán sokan vizsgálták - írja a pénzügyi tárca leköszönő vezetője. A kormányhoz érkeztek semleges forrásból független szakértői anyagok, és a Pénzügyminisztérium is igyekezett kiszámolni egy hasonló konverzió hatását és költségeit. Az eredmény elriasztó volt, minimális kockázatokat is óriási költségekkel lehetett volna csak kiszűrni - írja Oszkó Péter. Szerinte ha azt a stabilitást, amit a kormány végül egy kiegyensúlyozott gazdaságpolitikával teremtett meg, a devizahitelek forintra váltásával próbálták volna megtenni, ma Magyarország lenne olyan költségvetési helyzetben, mint Görögország. Az érdemi, részletes vizsgálatok és számítások egyöntetűen erre az eredményre jutottak, ezzel ellenkező végeredményű érdemi elemzést személy szerint nem ismer - áll Oszkó Péter blogbejegyzésében.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!