Magyarország

2010.05.19. 17:02

Megsértette a jogállamiség elvét az egyik parkolási társaság

<p>Megsértette a jogállamiság elvét és a tisztességes eljáráshoz való jogot a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. (BOP) az állampolgári jogok biztosa szerint.</p>

Szabó Máté szerdai közleményében azt írja, a társaságnak figyelembe kellett volna vennie az alkotmány és a polgári törvénykönyv elveit, és méltányosságból el kellett volna engednie egy autós pótdíját, aki utólag bemutatta parkolójegyét. Az ombudsman szerint ezen kívül a BOP honlapján félrevezető tájékoztatást is ad ügyfeleinek, ezért Szabó Máté arra kérte a társaságot, hogy azt haladéktalanul változtassa meg.


Szabó Mátéhoz azért fordult egy autós, mert hiába mutatta be utólag megváltott parkolójegyét a BOP ügyfélszolgálatán, a társaság ragaszkodott egy korábban kirótt pótdíj kifizetéséhez. Az ombudsman szerint viszont a pótdíj kiszabásának időpontjában kifejezetten nem tiltotta rendelet az utólagos parkolójegy bemutatását, mivel ezt a helyzetet nem szabályozták.

Az ombudsman szerint mivel az Alkotmány és a polgári törvénykönyv kimondja a tisztességes eljáráshoz való jogot, és mivel a Ptk. a jóhiszeműséget is említi, a "parkolási társaságok nem zárkózhatnak el attól, hogy méltányosságból elengedjék vagy mérsékeljék a pótdíjat". Tehát a konkrét esetben is a BOP-nek méltányosságból el kellett volna tekintenie a követelésétől.

A biztos szerint a BOP honlapján szereplő Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) rovat is félrevezető. Ott ugyanis azt a látszatot keltik, hogy nincs lehetőség a parkolójegy utólagos bemutatására.

Szabó Máté a fentiek alapján arra kérte a BOP ügyvezetőjét, hogy fizessék vissza a panaszos által befizetett összeget, valamint az internetes oldalon olvasható tájékoztatást haladéktalanul változtassák meg a rendeleteknek megfelelően.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!