Magyarország

2010.05.17. 15:11

Az új típusú kábítószerekre is odafigyelnek

<p>Az Európai Unióban minden órában meghal egy ember valamilyen kábítószer miatt a statisztikák szerint.</p>

Magyarországon az utolsó, 2008-as adatok azt mutatják, hogy nem változott lényegesen az előző évekhez képest azok száma, akik illegális szer használatába haltak bele. Szakemberek úgy becsülik, hogy itthon 20-25 ezer úgynevezett problémás droghasználó él. Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a 2018-ig érvényes nemzet drogstratégiát, amelynek végrehajtásakor az ígéretek szerint az új típusú kábítószerekre is odafigyelnek majd.


Magyarország droghasználat tekintetében nem áll rosszabbul az uniós átlaghoz képest. 20 és 25 ezer között lehet a problémás fogyasztók száma, vagyis azoké, akiknek például kezelésre van már emiatt szükségük. Ellátást azonban mindössze 6-8 százalékuk kap, ezért is volt szükség az új drogstratégiára - magyarázta hétfőn újságíróknak Portörő Péter, a Nemzeti Kábítószerügyi Koordinációs Igazgatóság vezetője.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a 2018-ig érvényes drogstratégiát, amely három pillérre épül: a megelőzésre, az ellátásra és a kínálatcsökkentésre, utóbbi része a kábítószer-kereskedelem elleni fellépés. Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint mindez csak a keretet adja meg a drogkérdés kezeléséhez, a konkrét problémákra nem kínál megoldást. Idén a normatív támogatások mellett egymilliárd forint címzett költségvetési forrást használhatnak fel drogproblémák kezelésre és ehhez jöhet még körülbelül másfél milliárd forint uniós támogatás - tette hozzá.

Korózs Lajos beszámolt arról is, hogy szakbizottságot hoztak létre korábban a piacon megjelenő új szerek vizsgálatára. Egyebek mellett a rendőrségtől, a gyógyszerészeti intézettől, a tisztiorvosi szolgálattól, valamint több minisztériumtól delegáltak tagokat a testületbe. A mefedron, a GBL és az MDPV nevű anyagokat vizsgálják a szakértők, és várhatóan júniusban fogalmazzák meg első javaslataikat. Foglalkoznak a ginaként ismert partidroggal is. Korózs Lajos a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a kormányváltás nem befolyásolja munkájukat, mivel szakmai testületről van szó.

A 2008-as adatok szerint 40 százalékkal nőtt a tűcsere-programban kiosztott tűk száma az előző évhez képest, és a kiosztott tűk majdnem 60 százalékát vissza is vitték használat után a fogyasztók. Tűcsere-automata most 5 működik az országban, ebből egy Budapesten, a Nyírő Gyula Kórháznál. Legutóbb Békéscsabán helyeztek üzembe ilyen berendezést. Tűcserére egyébként ennél több helyen van lehetőség az országban.

2008-ban 27-en haltak bele itthon valamilyen illegális szer használatában. 2006-ban és 2007-ben is 25 ilyen halálesetet regisztráltak. 2008-ban szinte mindegyik túladagoláskor heroint használtak a fogyasztók. A Péterfy Sándor Utcai Kórház Klinikai Toxikológiai Osztályának adatai szerint 2008-ban 1692 embert kezeltek ott kábítószer- vagy szerves oldószer-mérgezés miatt. 2007-ben még csak 672 volt ez a szám. Főleg azon esetek száma nőtt meg, amikor heroint adagoltak túl a fogyasztók.

A legnépszerűbb drogok továbbra is a marihuána és a hasis Magyarországon, és nagyon sokan gyógyszerre isznak alkoholt. Ezután a szintetikus kábítószerek következnek a sorban: az extasy, a különböző amfetaminszármazékok és a kokain. 14 és 15 ezer közé tehető azok száma, akik kezelést kapnak valamilyen drogprobléma miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!