Magyarország

2010.04.29. 14:26

Vita a tiszteletbeli konzulok jogállásáról

<p>A konzuli munka alapjaiban került veszélybe azzal, hogy megvonták a Magyarországon dolgozó tiszteletbeli konzulok mentességeit - jelentette ki a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület elnöke csütörtöki tájékoztatóján.</p>

Suha György szerint azzal, hogy igazolványukból a külügyminiszter utasítására törölték azt a szövegrészt, amely arról szól, hogy az érintett hivatalos mûködésével összefüggésben mentes a magyar államigazgatási és bírói joghatóság alól, nemzetközi írott-, és szokásjogot sértettek, de ellentétes a hazai bírói gyakorlattal is. Az elnök szerint a döntés gyakorlatilag az igazolvány visszavonását jelenti, mert az így annyit ér, mint egy "pontgyûjtõ bevásárlókártya". A Külügyminisztérium szerint azonban nem változott a tiszteletbeli konzulok jogállása. A Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményükben azt írják, hogy csupán az igazolvány adattartalma módosult.

Az elmúlt nyolc év alatt ellenségek váltak a tiszteletbeli konzulokból a magyar közigazgatás számára, és úgy érzik, hogy "feketelistára" kerültek - jelentette ki a Magyar Köztársaságban Akkreditált Tiszteletbeli Konzuli Testület elnöke. Suha Görgy szerint azzal, hogy a tiszteletbeli konzuli tisztviselõ szolgálati igazolványáról eltûnt az a mondat, amellyel a konzul "a nemzetközi jogi normákkal összhangban, a Bécsi Egyezmény keretein belül, tevékenységével összefüggésben bizonyos mentességeket élvez", egy folyamat zárult le. Emlékeztetett a rendszámok visszavonására, és megemlítette, hogy protokolláris ügyekben is gyakorlatilag elfelejtették õket.

Suha György szerint ez az intézkedés negatív kihatással lehet hazánk nemzetközi kapcsolataira is. A mintegy félszáz tiszteletbeli konzul közül sokan ugyanis olyan országok képviseletében dolgoznak, amelyek nem mûködtetnek Budapesten regionális nagykövetséget, így a tiszteletbeli konzuli kapcsolat az egyetlen kapocs például egyes ENSZ tagállamokkal. Az elnök szerint az új igazolványt, amelyrõl hiányzik a konzulok hivatali tevékenységgel összefüggõ mentességérõl szóló mondat, többen nem vették át. Suha György azt kérte a következõ kormánytól és a leendõ külügyi igazgatástól, hogy a tiszteletbeli konzulokat kezeljék a nemzetközi normáknak megfelelõen.

A Külügyminisztérium szerint nem változott a tiszteletbeli konzulok jogállása, csupán a számukra kiállított igazolvány adattartalma módosult. A Független Hírügynökséghez eljuttatott közleményükben úgy fogalmaznak: " a Külügyminisztérium által hazánkba akkreditált diplomaták, adminisztratívtechnikai alkalmazottak, házastársaik, tiszteletbeli konzulok részére kiállított igazolványoknak csupán az adattartalma változott. A változás nem érinti az adott személyekre vonatkozó, nemzetközi egyezményekben meghatározott kiváltságokat és mentességeket."
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!