Magyarország

2010.04.16. 17:56

Átadták a Wiesenthal-díjakat - a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek

<p>Göncz Ferenc iskolaigazgató és Winkler Barnabás építész kapta ebben az évben a Simon Wiesenthal-díjat.</p>

Az elismeréseket a Magyarországi Holokauszt Emléknapján adták át pénteken Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban.
A Wiesenthal-díjat a Holocaust Közalapítvány alapította és 2008-óta adományozzák olyanoknak, akik önkéntes munkájukkal elõsegítették a magyarországi holokauszt emlékének megõrzését. A hagyományok szerint minden évben április 16-án, a Magyarországi Holokauszt Emléknapján adják át. A kavics formájú, ezüstbõl készült díjat ebben az évben Göncz Ferenc, a nagykanizsai Thúry György Kereskedelmi Szakközépiskola igazgatója és Winkler Barnabás építész, a Balfi Nemzeti Emlékhely egyik alkotója kapta meg..

Székely Gábor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumi elnöke köszöntõjében azt mondta, hogy Göncz Ferenc igazgatóként sokat tett a holokauszt oktatásáért, a vészkorszak történetének megismertetéséért. Winkler Barnabás érdemei között említette, hogy a Balfi Nemzeti Emlékhely egyik alkotójaként emléket állított a nyugati határ mellett meghalt nyolcezer munkaszolgálatos magyarnak.

A holokauszt magyarországi áldozataira közleményben emlékezett pénteken Bajnai Gordon miniszterelnök és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetõje is. Bajnai Gordon azt írta, hogy "a holokausztra, az emberiség - egyben Magyarország - történetének egyik legnagyobb tragédiájára emlékezni emberi kötelesség, emlékeztetni pedig demokratikus felelõsség." Navracsics Tibor emlékeztetett, hogy a parlament még 2000-ben, az elsõ polgári kormány idején nyilvánította április 16-át a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjává. A politikus azt írta, hogy "a Fidesz a rendszerváltás óta következetesen elutasít minden olyan magatartást, mely faji, vallási alapon húz falat magyar és magyar közé".

Április 16-át a parlament 2000-ben nyilvánította a holokauszt magyar áldozatainak emléknapjává. Az 1944. márciusi német megszállást követõen ezen a napon kezdték meg az elsõ gettók és gyûjtõtáborok felállítását Magyarországon. Az elsõ megemlékezést 2001-ben tartották.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!