Magyarország

2010.04.29. 14:06

Szima Juditot megbüntették, lefokozták - fellebbeztek az ítélet ellen

<p>Folytatólagosan elkövetett bujtogatásban bûnösnek találta a Fõvárosi Bíróság Katonai Tanácsa Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendõrség Szakszervezetének fõtitkárát.</p>

A csütörtöki, elsõfokú ítéletben 160 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki rá, mellékbüntetésként pedig lefokozták, alezredesi rendfokozatától megfosztották. A fõtitkárra kirótt büntetés ellen az ügyészség és maga Szima Judit is fellebbezett: a katonai ügyész - aki 3 év börtönbüntetést és lefokozást kért - súlyosbításért, míg a fõtitkár - bûncselekmény hiányában - az ellene folyó eljárás megszüntetéséért.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint még 2007 májusában felkerült a szakszervezet, a TMRSZ honlapjára Szima Judit fõtitkár rendelkezésére három olyan dokumentum, amelyek tartalma a vád szerint "alkalmas arra, hogy a rendõrség állományán belül az elöljáró, illetve a szolgálati rend, vagy fegyelem iránt engedetlenséget szítson". Ezért az ügyészség Szima Judit rendõr alezredest folytatólagosan elkövetett bujtogatás vétségével vádolta meg.

A büntetõper kezdetét eredetileg januárra tervezte a bíróság, de Szima Judit betegsége miatt csak március 30-án tartották meg az elsõ tárgyalást, amelyen ismertették a vádat.
Az április 8-ai tárgyaláson Szima Judit hangsúlyozta, hogy nem tett mást, csak a belsõ anomáliákra hívta fel a figyelmet. A Fõvárosi Bíróság Katonai Tanácsa ezután három tanút hallgatott meg: a TMRSZ honlapjának készítõjét, a web-oldal mûködtetõjét és egy rendõrtisztet, aki olvasta a honlapra felkerült, a vádban szereplõ írásokat. Elutasították a védelemnek a bíróság ellen még március végén benyújtott elfogultsági kifogását, de Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd csütörtökön újra kezdeményezte, hogy állapítsák meg Tóth Szabolcs bíró elfogultságát és függesszék fel az eljárást. A tárgyaláson kialakult polémia után a bíró 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta Gaudi-Nagy Tamás védõt.

Mint arról korábban a Független Hírügynökség beszámolt, három héttel ezelõtt a bizonyítási eljárás végén rosszulléte miatt félbe kellett szakítani Szima Judit büntetõperének tárgyalását, ugyanis magas vérnyomása miatt kórházba szállították.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!