Magyarország

2010.04.22. 17:46

Nem volt kettõs szavazás az országgyûlési választások elsõ fordulójában

<p>Az országgyûlési választások elsõ fordulójában egy választó csak egy névjegyzéken szerepelt, azaz senki sem szavazott kétszer.</p>

Ez derül ki a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) vizsgálatából, amelyet az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén ismertetett a hivatal egyik munkatársa.

A szakember beszámolt arról, hogy nem tapasztaltak kiugró eltérést a szavazatukat leadott, illetve visszautasított szavazók számát tekintve. Hibás szavazás 26, jogtalan szavazás pedig mindössze egyetlen esetben fordult elõ. A fõváros egy XX. kerületi lakosa a XVIII. kerületben akart szavazni, de mint kiderült, nem szavazhatott volna igazolással, a helyi választási bizottság pedig ezt nem vette észre..

Az idei országgyûlési választások elsõ fordulójában több mint 66 ezer ember jelezte, hogy igazolással kíván szavazni. Közülük több mint 57 ezren nem vetették fel magukat elõzetesen az általuk választott szavazókör névjegyzékébe - ez ugyanis nem kötelezõ, csak ajánlott. A vasárnapi voksoláson végül összesen 56 és félezer igazolással szavazó jelent meg.

Az Országis Választási Iroda (OVI) vezetõje az OVB csütörtöki ülésén jelezte: az Európában tapasztalható közlekedési zavarok ellenére mindenütt biztosítják majd a külföldi szavazást a második fordulóban is. Probléma csak a leadott voksok visszaszállításával lehet, de a jelenlegi helyzetet elnézve jó esély van arra, hogy csütörtök éjfélig minden mozgóurna visszaérkezik az országba - mondta Virág Rudolf.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!