Magyarország

2010.04.14. 15:36

A teljeskörû kötelezõ kamarai tagság helyreállítását akarják az egészségügyi kamarák

<p>A teljes körû, kötelezõ kamarai tagság helyreállítását várja el a következõ idõszak új döntéshozóitól az egészségügy területén mûködõ három egészségügyi kamara.</p>

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerdán azt mondta, hogy a választás elsõ fordulójának gyõztesének mind a választási programjából, mind korábbi beszédeibõl kiolvasható az erre utaló szándék.
A MOK-kal együtt a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) vezetõje is úgy gondolja, a 2006-ban megszüntetett kötelezõ kamarai tagság visszaállításával rendezni lehetne a gyógyításban dolgozók sorait és köztestületként jobban tudnák befolyásolni a döntéshozókat az egészségügyben dolgozók és a betegek érdekében.

A 3 kamara szerdai közös állásfoglalása szerint a jövõben a kamaráknak, mint köztestületeknek kellene mûködtetniük a teljes körû etikai rendszert, amely az egészségügy valamennyi hivatásgyakorlójára érvényes lenne. Éger István szerint ez az a terület, amely leginkább megsínylette a kamarák 2006-os "szétverését", tehát emiatt is minél elõbb szükség lenne a kamarai törvény megváltoztatására.

A közös állásfoglalásban a kamarák azt is kérik, hogy helyezzék vissza hozzájuk a mûködési nyilvántartás rendszerét és a jövõben õk biztosíthassák az egészségügyben tevékenykedõk folyamatos továbbképzését. Korábban törvény írta elõ, hogy a kamaráknak bizonyos döntéseknél egyetértési véleményezési jogkörük volt. Ennek helyreállítását is várják a kamarák. Éger István kérdésre válaszolva példaként elmondta: korábban a gyógyításban dolgozókat érintõ jogszabályoknál, szerzõdéskötéseknél a kamarák akár meg is vétózhattak egy döntést. Ezt a jogot szeretnék visszakapni.

A 3 kamara annak érdekében, hogy mindezek a változások bekövetkezzenek, neki fognak látni a kamarai törvény megújításának elõkészítéséhez - jelentették be az egészségügyi kamarák vezetõi szerdán.

Annak ellenére, hogy 2006. óta nem kötelezõ egy orvosnak belépnie a MOK-ba, a tagság jelenleg is 31ezer fõ, ami az összes doktos körülbelül 80 százaléka - mondta kérdésre válaszolva Éger István. Balogh Zoltán, a MESZK elnökének adatai szerint a 2006-os 71 ezer tag jelenleg 44 ezerre csökkent. Horváth Tamás, az MGYK vezetõjének közlése szerint a gyógyszerészi kamara létszáma 60-70 százaléka az összes patikusnak: 4800 és 5600 fõ között mozog.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!