Magyarország

2010.03.31. 15:04

Egyes közbeszerzéseket már júliustól kötelezõ lesz átláthatóvá tenni

<p>A közbeszerzések átláthatósága érdekében a kormány szerdán döntött arról, hogy már az idén júliustól kötelezõ lesz egyes közbeszerzéseknél átláthatósági megállapodást aláírniuk illetve átláthatósági biztost alkalmazni.</p>

Szollár Domokos elmondta: a kormány egyik legfontosabb célja, hogy a közpénzek elköltését minél átláthatóbbá tegye, amelynek leghatékonyabb eszköze a nyilvánosság kontrollja. Ezért is döntöttek arról, hogy a jövõben kötelezõ átláthatósági megállapodást kell aláírniuk a cégeknek a közbeszerzéseknél. Ebben azt vállalják, hogy valamennyi a tenderrel kapcsolatos információt nyilvánosságra hoznak - tette hozzá.

Ez az 1 milliárd forint feletti uniós forrásból megvalósuló közúti közlekedéshez kapcsolódó beruházásoknál lesz kötelező. Ez a kormányrendelet, ami jövőre már valamennyi állami, uniós vagy önkormányzati, 200 millió forint feletti közbeszerzésre kötelező lesz, azt jelenti, hogy az ajánlattevő, illetve ajánlatkérő cégeknek az üzleti titkon kívül minden információt nyilvánosságra kell hozniuk.

Az úgynevezett átláthatósági biztos már az elõkészítésnél, a kiírásnál felügyeli a közbeszerzést, majd folyamatosan nyomon követi - mondta a kormányszóvivõ. Valamennyi iratba betekinthet, tájékoztatást kérhet és intézkedési joga is van, ha valamilyen visszásságot észlel. Szollár Domokos felhívta a figyelmet: annak érdekében, hogy csak teljesen feddhetetlen ember lehessen ilyen átláthatósági biztos, meghatározták a rendeletben, ki nem töltheti be a pozíciót. Így például nem vállalhat ilyen munkát az, aki 5 éven beül valamelyik politikai párt tagja, országgyûlési vagy önkormányzati képviselõ, polgármester illetve a közbeszerzési tanács tagja volt. Feltétel még a jogi, közgazdasági vagy mérnöki végzettség, valamint egy külön vizsga, amelyet a Közbeszerzések Tanácsánál kell letenni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!