Magyarország

2010.02.05. 10:17

Megkezdõdött Fuzik Zsolt elõzetes letartóztatásának tárgyalása

<p>Délelõtt tíz órakor megkezdõdött Fuzik Zsolt elõzetes letartóztatásának tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróságon - értesült a Független Hírügynökség.</p>

A BKV volt informatikai igazgatóját, aki két hónapon át Szegeden bujkált, a Repülõtéri Rendõri Igazgatóság (RRI) nyomozói és kommandósai fogták el szerdán. A volt informatikai igazgatót gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. Fuzik Zsoltot azután kezdték el keresni, hogy decemberben a rendõrök õrizetbe vették a BKV és a Budapest Airport (BA) jogi igazgatóit, valamint másik három embert, egy vesztegetési ügy miatt. Elõbb országos, majd európai elfogató parancsot adtak ki ellene. Miután elfogták, õrizetbe vették és kezdeményezték elõzetes letartóztatását.

2009 tavasza óta nyomoz a Repülõtéri Rendõr Igazgatóság (RRI) a Budapest Airport Zrt. és a BKV Zrt. körüli korrupciós ügyben, egy feljelentés alapján. A rendõrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, aki a BKV jogi igazgatója lett - a Budapest Airport Zrt-vel szerzõdésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adott, amelyek a megbízási díj egy részét visszaadták neki. December elején házkutatást tartottak a BKV székházában és egy informatikai szerzõdést kerestek. A 28 milliós szerzõdébõl állítólag 10 milliót kaptak volna vissza a megvesztegetett vezetõk. Az ügynek eddig öt gyanúsítottja van, köztük a BA és a BKV jogi igazgatója is.

A BKV jogi igazgatója egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában több mint 11 millió forint "kenõpénzt" vett át egy, a BKV-val szerzõdésben álló cég munkatársától. A BKV székházában még aznap este házkutatást tartottak. Rényi-Vámos Krisztinát, a BA és Sziebert Györgyöt, a BKV akkori jogi igazgatóit õrizetbe vették, majd elõzetes letartóztatásba helyezték. Bûnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, hûtlen kezeléssel és más bûncselekményekkel gyanúsítják õket. Elõzetesben van az ügy másik két gyanúsítottja is - a két társasággal szerzõdõ irodák vezetõi közül -, az ötödik gyanúsított ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

A BKV informatikai igazgatóját is ezzel a vesztegetési üggyel összefüggésben keresték. Elõször ausztriai síelésre, majd betegségre hivatkozva "halasztotta el" a rendõrökkel való találkozót. Fuzik Zsoltot egyébként kirúgták a BKV-tól az ügy kirobbanása után. A rendkívüli felmondást már decemberben elkezdték elõkészíteni a társaságnál, majd január 5-ével valóban fel is mondtak a férfinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!