Magyarország

2010.02.03. 07:47

Bemutatják a Hódmezõvásárhely határában talált ezüstöt

<p>Szerdán mutatják be a Hódmezõvásárhely határában talált 16. századi ezüstérmeket a Tornyai János Múzeumban. A hatvanhét érmébõl álló lelet együttes a szántásból került elõ, mindössze 10-25 centiméter mélységbõl.</p>

Erről a  Független Hírügynökségnek számolt be Medgyesi Konstantin, a Tornyai János Múzeum sajtóreferense.

Lakossági bejelentés alapján mentek ki a Tornyai János Múzeum régészei a Hódmezõvásárhely határában lévõ szántáshoz. Egy 16. századi, a tizenöt éves háború utolsó harmadában elrejtett, hatvanhét ezüst tallérból álló lelet együttesre bukkantak. Az érmeket szerda délután mutatja be Csányi Viktor régész, Bernátsky Ferenc történész és Nagy Imre múzeumigazgató a Tornyai János Múzeumban.

A pénzek egy bõrbõl készült erszényben lehettek elrejtve. Erre utal az a virág alakú aranyozott bronz veret, amely az érmek közelébõl került elõ és egyértelmûen a török korból származik. Az érmek 10-25 centiméter mélységben voltak, ami arra utal, hogy egykori tulajdonosuk nem ásta el, csak elkaparta vagy egy fa odvába rejtette el azokat.

A veretek 1534 és 1594 között készültek, döntõen a Német-Római Császárság területén. Egy tallért Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem uralkodása idején, 1593-ban Erdélyben vertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!