Magyarország

2009.01.02. 16:01

Életveszélyes a Balaton jege

<p>Türelemre inti a Balatonon korcsolyázni szándékozókat a Balatoni Vízirendészeti Kapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ).</p>

A vízén még csak 0 - és 4 centiméter vastagságú jég van, rámenni életveszélyes. A vízimentők szerint, ha az időjárás a péntekihez hasonló marad, még legalább 10 napot kell várni a biztonságos jégre.

A balatoni vízirendőrök és a vízimentők tájékoztatása szerint jogszabály határozza meg, hogy csak azon szabadvizek jegén lehet tartózkodni, ahol a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. Tilos a vízre menni még biztonságos jégen is éjjel, illetve korlátozott látási viszonyok között. Szintén nem szabad járművel a jégre menni, illetve a kikötők, veszteglőhelyek és a folyók jeges felülete is tiltott a csúszkálóknak. A jégbe vágott lékeket jól láthatóan jelölni kell.

A jogszabály nem határozza meg centiméterben, hogy mikortól tekinthető a jég biztonságos vastagságúnak. A nemzetközi gyakorlat szerint a hízásban levő 12-16 centiméter vastagságú jég már kellő biztonságot ad, hogy akár többen egyszerre is a jégre mehessenek. Erre azonban, a jelenlegi időjárás mellett nagyjából 10 napot kell még várni a vízimentők szerint, így a VMSZ is a korcsolyázni vágyók türelmét kéri.

A VMSZ szerint még a legedzettebbek sem bírnak ki a jeges vízben negyed óránál többet. Ennyi idő alatt kell a segítségnek megérkeznie, különben annak, aki jég alá kerül, már nem sok esélye van a túlélésre. A jegesedés miatt a Balatonban már nem tartózkodnak sem a rendőrség, sem a vízimentők hajói, így a segítség csak a szárazföld felől érkezhet.

A Balaton jege egyébként sem egyforma mindenütt, még akkor sem, amikor már megfelelően befagy a víz. A meder tele van kisebb-nagyobb hőforrásokkal, illetve sok helyen kisebb-nagyobb csatornák és patakok is olvasztják a jeget. Ezeken a helyeken külön figyelni kell, mert itt a jég több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol.

A vízimentők és a vízrendőrök is azt tanácsolják, hogy egyedül lehetőleg senki se menjen korcsolyázni. Csak olyan helyet válasszon mindenki, ahol ismeri a vízfelületet, vagy ahol többen is vannak. Leginkább azokon a helyeken biztonságos a jégre menni, ahol sekély víz van a jégréteg alatt. Itt ugyanis egy megfázásnál komolyabb baj nem érheti azt, aki alatt beszakad a jég.

A szakemberek azt javasolják, hogy ne merészkedjen senki a parttól távoli mély víz fölé, mert ha ott kerül bajba, akkor kicsi az esélye annak, hogy időben kapjon szakszerű segítséget. Külön érdemes tudni azt is, hogy az is könnyen veszélybe kerülhet, aki jégbe szakadt emberen próbál segíteni. Így csak olyan vállalkozzon ilyenre, aki biztos magában és megfelelő eszközökkel rendelkezik.

Várhatóan több önkormányzat jelöl majd ki korcsolyázó helyeket az idei korcsolyaszezonban is, ahol biztonságosan lehet sportolni. A vízirendőrök és a vízimentők is azt javasolják, hogy leginkább majd ezeket a helyeket válasszák a sportolni vágyók, ha biztonságos lesz a jég.

A Balatonon jelenleg azonban még nincs kijelölt korcsolyapálya. Ez érvényes a Tihanyi Belső-tóra is, ahol a jég vastagsága alig több mint 5 centiméter. Itt egyébként, miután a jég biztonságosra hízik, a kijelölt korcsolyapályát, annak üzemeltetőjével kötött megállapodás értelmében, nyitvatartási időben a VMSZ vízimentői biztosítják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!