Magyarország

2008.11.07. 11:26

Magyarellenes falfirkák a vajdasági Temerinben

<p>Fenyegető soviniszta feliratok jelentek meg mára virradóra több temerini magyar család házán, kapuján. A leggyakoribb a "Halál a magyarokra" volt. Az elkeseredett magyarok több helyen megkezdték oldószerrel eltávolítani a fekete szprével festett betűket, nem nagy sikerrel.</p>

A rendőrségnek jelentették az esetet. Hivatalos reagálás a legújabb magyarellenes akcióra még nem érkezett. Vajdaságban gyakoriak a gyűlölködő falfirkák, és nemcsak a magyarok ellen irányulnak. Az utóbbi időkben azonban visszaszorulóban volt a nemzeti türelmetlenségnek e "műfaja".

A mostani temerini eset mindössze néhány nappal azt követően történt, hogy Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Borisz Tadics szerb államfőnél járt, és megbeszéléseken szó volt a szabadkai etnikai incidensekről is. Az utóbbi napokban, hetekben ugyanis több magyart ért támadás nemzeti hovatartozása miatt. Szabadkán is tárgyalások voltak a helyi rendőrségi vezetőkkel a közbiztonság e kérdéséről. Mind az államfőnél, mind helyi szinten megígérték, hogy hatékony intézkedéseket tesznek a fiatalok elleni esti támadások visszaszorítása érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!