Magyarország

2008.11.14. 16:54

Magosz: Nem szavatolják a hatóságok az élelmiszerek biztonságát

<p>Mind Süth Miklós országos főállatorvos, mind az ellenőrző hatóság szakmai alkalmasságát megkérdőjelezi a Magosz, a szervezet szerint ugyanis csak a magyar tulajdonban lévő mézfeldolgozókkal szemben léptek fel, a hamis mézet forgalmazó multiknak viszont egérutat adtak.</p>

Obreczán Ferenc, a Pest Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke elmondta: választ várnak arra is, miért nem indult vizsgálat és büntetőeljárás azokkal szemben, akik bizonyíthatóan hamis mézet árultak.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tavaly vizsgálatot végeztetett a brémai Applica laboratóriumban, a hamis mézet előállítók, illetve forgalmazók ellen azonban nem indult eljárás. Obreczán Ferenc szerint kérdés ezután, hogy ki védi meg a magyar fogyasztókat az országba beözönlő, rossz minőségű élelmiszertől.

A Magosz szerint ugyanakkor a hatóság nem mér egyenlő mércével, hiszen három magyar tulajdonú cég ellen állategészségügyi, rendőrségi és adóhivatali vizsgálatot indítottak. A büntetőeljárást az állategészségügyi hatóság kezdeményezte, de bűncselekmény hiányában megszűntették. Mindeközben a hamis mézet forgalmazó multik haladékot kaptak arra, hogy levegyék a boltok polcairól a termékeket, ellenük semmiféle eljárás nem indult. A Magosz szerint a hatóság asszisztál a hamisított méz forgalomba hozatalához és eljárásokat generál a magyar tulajdonú feldolgozók, beszállítók ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!