Magyarország

2008.09.30. 16:31

Október a mellrák hava - egyre javuló halálozási adatok

<p>Magyarországon az emlőrák a leggyakoribb női daganatos betegség, és Európában is az egyik legrosszabb statisztikával rendelkezik hazánk. Ugyanakkor a halálozási adatokat tekintve az elmúlt években jelentősen javult a helyzet.</p>

Október a mellrák hava, ennek jegyében a betegség hátteréről, a kezelés lehetőségeiről, a jelenlegi és az új terápiákról adtak tájékoztatást szakemberek kedden a Magyar Tudományos Akadémián.

Magyarországon jelenleg évente körülbelül 6500 emlőrákos eset fordul elő, míg 6-7 évvel ezelőtt még 8200 új beteget regisztráltak. Ezzel a mellrák a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség - mondta az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Kásler Miklós hozzátette: a gyakoriságot nézve ezzel az elsők között vagyunk Európában, ugyanakkor a halálozási mutatókat nézve 6 ország - például Dánia, Hollandia, Málta és Belgium - megelőz minket.

A halálozási adatokat tekintve az elmúlt években jelentősen javult a helyzet: a 3-4 évvel ezelőtt 2100-an haltak meg ebben a betegségben, ehhez képest manapság néhány százalékkal kevesebben - ez száz körüli életet jelenti évente. Akkor az emlőrák volt a vezető halálok a női rákos megbetegedések között. Manapság a vastag-és végbélrák, valamint a tüdőrák után a harmadik.

A javuló statisztikának több magyarázata van: egyrészt enyhén csökken a megbetegedések gyakorisága, és 2002-ben elindult a népességszintű szűrés, ennek eredményei már érezhetőek. Az emlőrák kezelés lehetőségei jobbak, mint néhány évvel ezelőtt - fejtette ki Kásler Miklós. Az utóbbival kapcsolatban a főigazgató elmondta: a sugárterápiában új műszerek és módszerek jelentek meg Magyarországon, valamint olyan tanulmányok, amelyek az optimális sugárkezelés beállítását tették lehetővé. Ezek mellett célzott biológiai terápiák is elérhetőek itthon, ami új utakat nyit meg a mellrák kezelésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!