boon.hu video

2024.05.20. 15:40

A népi mesterségek sokszínű világával ismerkedhettek a diósgyőri alkotóházban (fotókkal, videóval)

Pünkösd hétfőjén a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház különleges programokkal nyitotta ki kapuit a látogatók előtt.

Gárdonyi Edina

Szuper program várta az érdeklődőket

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elkötelezett híve a tárgyalkotó népművészet gyakorlásának. Az egyesület célja, hogy a régi hagyományokat új tartalommal töltse meg, és elérhetővé tegye a széles közönség számára, ennek érdekében rendszeresen szerveznek hasonló mesterségbemutatókat. A látogatók nemcsak megcsodálhatták a kézműves alkotásokat, hanem maguk is kipróbálhatták a különleges technikákat.

A leglátványosabb mesterség

Nics László népi iparművész, aki immár 20 éve az egyesület tagja, a kovácsolás technikáját mutatta be. Hölgyek sorakoztak, hogy kipróbálják ezt az izgalmas mesterséget, míg a gyerekek szájtátva nézték, ahogy a forró vas formálódik. Mészáros Éva, aki már másodszor vett részt az alkotóház eseményén, először próbálta ki a kovácsolást.

A cipészmester titkai

1970-ben lett cipésztanuló Andrikó Imre nyíregyházi cipészmester. Szebbnél szebb bőr karaktercipőkkel és csizmákkal érkezett a kézműves napra. „Nem tudom, hányan művelhetik az országban a cipészmesterséget, de az Országos Néptánctalálkozón öten szoktunk megjelenni karaktercipőkkel” – mondta.

Tudja, mi az a káka? És hogy fonni is lehet?

Kőrösi Erika kosárfonó tavaly egy alkotótáborban tanulta meg a kákafonást, és most bemutatta ezt a technikát. „A kákafonás a gyékényfonáshoz hasonlít leginkább, a káka tóparti száraz növény, amivel vizesen lehet dolgozni” – ismertette.

A csuhézás és a hímzés relaxáló tevékenységek

Hegedűs Kati a csuhéból segített virágot alkotni az érdeklődőknek, egyébként hímez is. „Itt egyszerűbb dolgokat készítünk, amiket bárki meg tud csinálni” – mondta. Elmondása szerint ezek a kézműves alkotások segítenek kikapcsolni a mindennapokban, egyfajta relaxációs technikával is felérnek. A csuhézás mellett barackmagból segít sípot készíteni nemcsak a gyerekeknek, hanem az apukáknak is.

Nekünk már van sípunk, most a festéshez sorakozunk – mondta Kövérné Somogyi Erika, aki két gyermekével érkezett, közülük a kisfiú boldogan mutatja, barackmag sípját, amit nehéz megfújni, de neki sikerül.

Bútorfestés

A Fügedi Márta Egyesületben működik egy bútorfestő szakkör is, amely kifejezetten felnőtteknek szól. Pipicz Annamária mézeskalácsfestő tájékoztatott a szakkörről, amely a Nemzeti Művelődési Intézet által kiírt pályázat keretében valósul meg.

Kosárfonás – erő kell a szebbnél szebb tárgyakhoz

Friss tagja az alkotóháznak a kosárfonó mester Sándorné Trestyánszki Annabella, aki éppen egy üveget fon körbe, amihez láthtóan és elmondása alapján is nagy erő szükséges. „Nagyon szeretik az emberek nézni a folyamatot, van, aki messziről szereti csodálni, van, aki szereti kézbe venni. Nagyon erős kéz kell hozzá.”

A tojásírás egész évben él

Zs. Ujváry Mária, a Gömöri Múzeum és Holló László Galéria munkatársa, valamint a Fügedi Márta és a Tojásdíszítő Egyesület tagja, a tojásírás rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket. "Gyakorolni kell egész évben, hogy mire eljön a húsvét, kezünkben legyen a motívum" - mondta, miközben viasszal írózta a gömöri motívumokat a tojásokra. „A felnövekvő generációból egyre többen próbálják ki ezt a technikát, ami nagy öröm számomra.”

A mesterségbemutatók és a kézműves foglalkozások mellett citeramuzsika szólt a háttérben, délután pedig Boncsér Gábor és a Számadó zenekar szórakoztatta az egybegyűlteket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában