Lillafüred hírei

2018.03.09. 09:56

Ismét javítani kell az utat a Hámori tónál

Miskolc - Több szakaszon is ­pályaszerkezeti ­hibákat találtak a szakember­ek.

Miskolc - Több szakaszon is ­pályaszerkezeti ­hibákat találtak a szakember­ek.

Tavaly többször is írtunk a Miskolc-Lillafüred ­Hámori tó melletti, Miskolc–Dédestapolcsány összekötő út szelvényei közötti károsodott útszakasz helyreállításáról. Tulajdonképpen arról volt szó, hogy a tó melletti partoldal megsuvadt, és az úttest is mozdult, szakadt vele együtt. Ezért jó darabig korlátozva volt ott a forgalom, míg végül tavaly sikerült a partoldal, és ezzel együtt az út helyreállítását is elvégezni.

Újabb szakadás

Most egy aggódó olvasó jelezte, hogy a Hámori tó mentén lévő útszakasznál szerinte ismét fennáll a veszély, hogy beszakadás történhet. Ez a szakasz a tó Garadna felé eső végétől visszafelé Lillafüredre található. Természetesen mi is megtekintettük az érintett szakaszt, ahol valóban az tapasztalható, hogy az aszfalt hosszirányban szakad, ami egyértelműen arra utal, hogy az úttest alatti alap mozog.

Érdeklődtünk a Magyar Közútnál, hogy részükre érkezett-e jelzés, vagy útellenőreik jeleztek-e ott problémát, hogyan látják, szükség lehet-e úthelyreállításra, valós lehet-e egy újabb megszakadás veszélye?

Jól látszik az úton, hogy akár be is szakadhat | Fotó: magánarchívum

Már tudnak róla

Mint kiderült a zrt.-nél már tudnak a problémáról, és fel is készültek a kezelésére. Mint írták, a kérdéses útszakasz Lillafüred és az ómassai elágazás közötti szakaszán több pályaszerkezet és háttöltésbeli probléma található, amelyekre a burkolaton jelentkező hosszirányú repedések utalnak.

„Az ilyen jellegű útszakaszaink állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük és rendszeresen felülvizsgáljuk. Az útszakaszra jellemző repedések eddig nem utaltak jelentős állékonyságbeli problémákra, ezért forgalomkorlátozásra vagy lezárásra nem volt szükség. Az elmúlt hónapok csapadékos, változékony időjárása, valamint a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt ugyanakkor további állagromlás következett be. Szakembereink jelenleg is vizsgálják a szükséges beavatkozások mértékét és az alkalmazható technológiákat.

Korlátozzák a forgalmat

Az ilyen jellegű munkálatok elvégzéséhez azonban komoly anyagi és tárgyi erőforrásokra, külső vállalkozók bevonására van szükség. Mindezek biztosításáig miskolci mérnökségünk a rézsűcsúszás szempontjából veszélyesnek ítélt szakaszokon forgalomkorlátozás bevezetésére készül, amelyről folyamatosan értesítjük majd az arra közlekedőket” – zárta tájékoztatását a Magyar Közút Zrt.

ÉM-HI


[related-post post_id="3788115"]

[related-post post_id="3784275"]

[related-post post_id="3784218"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!