Nem találja ki!

2023.05.15. 11:30

Megmutatjuk, merre libeg majd az avasi libegő (fotókkal, videóval)

A miskolci városvezetés az egyik kiemelt látványberuházásának szánja a Szent István teret az avasi autóbuszvégállomással összekötő zártkabinos felvonót.

Szaniszló Bálint

Ilyesmi egy zártkabinos felvonó

Politikai hovatartozástól függetlenül előbukkanó téma, hogyan lehetne kényelmes összeköttetést teremteni a miskolci belváros és az avasi kilátó, illetve az avasi lakótelep között. Az elmúlt évtizedekben volt már szó sikló, vagy fogaskerekű építéséről, de leginkább a libegő, vagy ahogy a szakmabeliek nevezik, zártkabinos felvonó adódott elfogadható megoldásnak. Az építéshez szükséges nem csekély anyagiakon túl az volt még gátja a terveknek, hogy alaposan bele kell nyúlni az avasi hegyoldalba egy ilyen beruházáshoz. Ebből a szempontból kétségtelen, hogy a libegő tűnik a legkevésbé rossz megoldásnak.

Az egyik terv szerint az avasi templomtól jobbra lévő épületcsoport kisebbik része helyén lenne a libegő belvárosi fogadóállomása

Sokmilliárdos terv 

A jelenlegi városvezetés a libegőépítést vette elő az asztalfiókból. Ahogy a Boon.hu beszámolt róla, ezt szánják a város leglátványosabb beruházásának, amelyet a jelenlegi uniós ciklusban Miskolc fejlesztésére elkülönített mintegy 31 milliárd forintos TOP Plusz keretből szeretnének finanszírozni. A libegő projekt - az előzetes kalkulációk szerint - mintegy 4-5 milliárd forintba (vagy többe) kerülne.

A városháza avasi libegős terveiről azt sikerült megtudni, hogy a belvárosból, a Szent István tér, Erzsébet tér környékéről indulna és a kilátó közelében érne fel az Avasra. Az avasi kilátó közvetlen szomszédságában lenne egy állomása és a libegő tovább haladna az autóbusz-végállomásig, ahol ezáltal közvetlen összeköttetése lenne a lakótelep belsejébe induló buszjáratokkal.

A libegőn zárt kabinok lennének, amelyek 10-12 utas befogadására alkalmasak, de lehetséges lenne kerékpárt és babakocsit is szállítani rajta. Tehát nem egyszerűen turisztikai látványosságról lenne szó, hanem egy olyan tömegközlekedési eszközről, amely beleilleszkedik a város közösségi közlekedési hálózatába.

Honnan induljon? 

Mint megtudtuk, az még dilemma, hogy a belvárosban pontosan hol lenne a libegő kiindulóállomása. Az egyik lehetőség – a Szent István tér felől az Avas irányába nézve –, hogy a templom harangtornyától jobbra lévő épületegyüttes jobb oldali, kisebb részének helyére építenék az állomást. Úgy tudjuk, hogy ezzel a megoldással az építősügyi hatóságnak az a gondja, hogy nem biztosít közvetlen, vagy közeli átszállást autóbuszra, vagy villamosra. Ha a hatóság nem tolerálja ezt az elképzelést, akkor lehetséges, hogy a tér nyugati oldalán lévő banképület szomszédságában lévő, jelenleg autóparkolóként funkcionáló területen lesz a belvárosi állomás.

Felfelé egy-két oszloppal megoldható lenne a kötélpálya rögzítése. A libegő a pincesorok és a Horváth-tető fölött érkezne meg a kilátóhoz és haladna tovább a bekötőút mentén az autóbusz-végállomásig.

Ahogy a miskolciak mondanák, sok víz lefolyik még a Szinván, mire az elképzelésből megvalósulás lesz, de az már most látszik, hogy a terv alaposan megosztja a miskolciakat. Sokan támogatják a látványberuházást, mások felesleges pénzkidobásnak tartják.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!