Kazincbarcika hírei

2019.03.13. 16:45

A legmagasabb építmény Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Fontos alapanyagot gyárt majd a vegyipari cég új berendezése.

Kazincbarcika - Fontos alapanyagot gyárt majd a vegyipari cég új berendezése.

A BorsodChem (BC) legmagasabb, összesen hatvan méter magas építménye áll össze abból a két készülékből, melyekkel kicsivel több mint egy hónapja haladt át az egész megyén egy túlméretes szerelvény – árulták el érdeklődésünkre a cég kommunikációs munkatársai.

„A berendezések szállítására korábban fuvartendert szerveztünk, melyen a Bau-Trans Kft. szerepelt legjobban. Ők végezték a tervezést és az engedélyek beszerzését is, de természetesen napi kapcsolatban voltunk, hogy a szállítás zökkenőmentes legyen.”

Nem mindennapi

A két készülék még január 21-én hajóval „kelt útra” Belgiumból, Budapesttől pedig közúton folytatta az útját Kazincbarcikára.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Miskolcra a 3-as főúton érkeztek, Szirmabesenyőn áthaladva értek a 26-os főútra, majd Sajószentpéteren keresztül jutottak el a BC-be.

„A borsodi szakaszon kilenc körforgalmon kellett áthajtaniuk, több vasúti átjárót ideiglenesen feszültségmentesíteni kellett. Az egész útvonalon több közlekedési táblát szintén ideiglenesen el kellett távolítani, csak a miskolci szakaszon húszat” – írta válaszában a társaság. Azt is elárulták, mi célt szolgál majd a cég leendő legmagasabb építménye.

„A torony egy úgynevezett kristályosító egységből és egy ehhez tartozó puffer­tartályból áll, mindkettőt a svájci Sulzer Chemtech Ltd. tervezte. A készülékek paramétereit tekintve a következő méreteket kell elképzelni: a kristályosító egység súlya üresen 130 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 30 méter, a puffertartály súlya üresen 100 tonna, átmérője 3,6 méter, hossza 29 méter.

A cipőipar is használja

A kristályosító egység minimum 50 ezer tonna/év kapacitású lesz, melyet a gyár az MDI-izomerek szétválasztására használ majd. Ezek alapján tiszta MDI és az úgynevezett MI50 keletkezik. A tiszta MDI-t pedig – és innen az egész már sokkal kézzelfoghatóbb – főleg a cipőipar használja, ezt a BorsodChem többek között Törökországba és Olaszországba tervezi exportálni. Az MI50 „lágy habokat” pedig variáns és prepolimer gyártására használják, a cég erre a célra tervezi értékesíteni.

Az észak-borsodi vegyipari óriás életében mindenképpen fontos beruházás a mostani, hiszen a Világgazdaság tavaly novemberi cikke szerint a BC 2017-es 1,7 milliárd eurós teljes árbevételéből 545 millió keletkezett az MDI eladásából, és a terméket túlnyomórészt külföldön értékesíti.

ÉM-TÁ


[related-post post_id="4151270"]

[related-post post_id="4136870"]

[related-post post_id="4136531"]

[related-post post_id="4135916"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!