Kazincbarcika hírei

2012.02.10. 14:47

A legnagyobb kihívás a gyorsuló integráció

Kazincbarcika - A lakossági víz– és csatornadíjaknál a szolidaritás elvének kellene megvalósulnia.

Kazincbarcika - A lakossági víz– és csatornadíjaknál a szolidaritás elvének kellene megvalósulnia.- Az új víziközmű-törvény a fokozott állami szerepvállalásról szól, amibe persze belefér az önkormányzatiság is, a szükségszerűen kialakuló egészséges verseny mellett – jelentette ki Ritter Géza, az Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. vezérigazgatója. - Bízunk abban, hogy a szakmai bölcsesség érvényesül és az önkéntes cégösszeolvadásokkal megszüntethető lesz az itt-ott fellelhető pazarló gazdálkodás. Örülünk annak, hogy 25-30 éves adóssága rendeződött a szakmának a december 30-án elfogadott új víziközmű-törvénnyel. Egyes részei már életbe léptek, persze ezt kiegészítik majd az ágazati rendeletek. A piaci szereplők már most a  víziközmű-törvényben 2016 végére előírt 150 ezer felhasználó (illetve felhasználói egyenérték) elérésére törekednek, a folyamat eredményeként negyvennél kevesebb vízközmű társaság marad. A Magyar Energia Hivatal (MEH) gyakorolhatja a szolgáltatók szakmai, gazdasági; továbbá az ármegállapítás felügyeletét. A MEH berkein belül létrejön a Víziközmű Hivatal, amely a felettes szerve lesz a víziközmű-szolgáltatóknak, a vízár meghatározási jogkör is idetartozik. A szakmai együttműködés alapján döntik el azt, hogy alakuljon a szolidaritási elv. Az önkormányzatoktól elkerült az árhatósági jogkör. 

„Jó úton járunk”

- Eléggé bonyolult és összetett időszakot tudhatunk magunk mögött, 2010 októberében vettem át a cég irányítását: gazdaságilag kaotikus állapotokat és mintegy másfél milliárdos adósságot örököltem – fogalmazott Ritter Géza. - A legnagyobb eredmény, hogy a folyamatos fizetőképességet meg tudtuk őrizni és kicsivel túlteljesítettük az adott időszakra vonatkozó, forintban mérhető eredményességi várakozást. Az ÉRV ZRt. egyéb tekintetben is teljesítette a várt eredményeket, nem csökkent a dolgozói létszám, sőt enyhe növekedést is elkönyvelhettünk a visszaszervezett alaptevékenységek (pl. vízóra- leolvasás) területén. Belső költségtakarékossági intézkedések hatásaként mintegy negyedmilliárdot spóroltunk, ezt azonban felemésztette a víz árbevételének ugyanilyen arányú csökkenése. Mindezeket figyelembe véve azt mondom, jó úton járunk, a költségtakarékos működtetés nélkül problémák adódhattak volna, hiszen az értékesített vízmennyiség országosan, így nálunk is csökkent. Jól látszik,hogy spórolnak a vállalatok és a lakosok is.

Állami szerepvállalás

„Várhatóan egyelőre nem országosan, csak egy-egy szolgáltatónál lesznek egységesek a vízdíjak. Az alapelv természetesen az, hogy lehetőleg ne kerüljön többe például Szabolcsban, mint a Velencei-tónál. Mostantól annyi a különbség, hogy a víziközmű hivatal felállításával kontroll lesz az önkormányzatok felett, eddig ugyanis csak az Állami Számvevőszék látta el ezt a feladatot. Az új jogszabály azt is kimondja, hogy szolgáltatót magáncégnek eladni nem lehet. Az állami szerepvállalás garanciát jelent, mert nem hozható be külföldi működtető a rendszerbe. A legnagyobb kihívás a gyorsuló integráció. A rendelkezés egyik alapvető célja, hogy a működtető szervezetek a regionális elv alapján integrálódjanak. A kétkedőknek azt javaslom: kérdezzék meg a hozzánk az elmúlt időszakban csatlakozó több, mint 40 önkormányzatot, hogy érte-e őket bármilyen presszió” – hangoztatta Ritter Géza.

„Mindenki jól járt, esetenként ugyanazok is működtetik, de már a mi állományunkban. A végső cél,hogy olcsóbban kapja a szolgáltatást a fogyasztó. A törvény például kitér arra, hogy a meghatározott vízdíj a közületek és a lakosság vonatkozásában nem haladhatja meg a másfélszeres értéket. Eddig a csillagos ég volt a határ a közületek árait tekintve, miközben a lakosságét a törvény egy meghatározott szinten szabályozta - maximum a vízártámogatásra lehetett pályázni. Ami a lakossági víz –és csatornadíjakat illeti, a szolidaritás elvének kellene megvalósulnia. Ahogy most látom, ha egy szolgáltatónál növekszik az ellátási terület, eljutunk majd az egy szolgáltatón belüli azonos díjhoz. Rengeteg dolog alakíthatja még az árakat, de úgy vélem, a csökkenés már belátható időn belül érzékelhető lesz” – mondotta végezetül Ritter Géza.

- BGy -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!