Helyi sport

2024.02.27. 11:47

Megölik-e a DVTK-t Franciaországban?

Ha ,,túléli” a kinyírási tervet a Diósgyőr, akkor Euroliga Final Fourba jutást ünnepelhet.

Boon.hu

A diósgyőri Tadicra (fehérben) nagy meló vár a szerdai meccsen a palánkok alatt

Fotó: Árvai Károly

1-0-ra vezet az Euroliga két nyert meccsig tartó negyeddöntőjében a DVTK Hun-Therm női kosárlabdacsapata a francia Villeneuve d’Ascq LM ellen. Köszönhetően annak, hogy a múlt héten szerdán a Diósgyőr 78-66-ra nyerte a két gárda első mérkőzését. 

A felek szerdán 20.00-tól a francia együttes otthonában csapnak össze. A képlet egyszerű: ha a Villeneuve nyer, akkor március 6-án, 18.00-tól Miskolcon újabb mérkőzést játszanak a csapatok, ha a DVTK Hun-Therm sikerével ér véget a mostani ütközet, akkor a Diósgyőr bejut az április 12-14-e között megrendezésre kerülő négyes döntőbe. 
A két rivális egyike sem volt még részese a legrangosabb európai kupasorozat Final Fourjának, úgyhogy amelyik fél győztesen kerekedik ki ebből, az történelmet ír.


Megöljük őket

A meccs rangja, tétje mindkét együttes számára óriási, és az első összecsapás is bővelkedett drámai fordulatokban, a Diósgyőr 17 pontos hátrányból felállva húzta be a meccset, és ezzel nagyon rossz hangulatba hozta a francia együttest. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a múlt heti meccset követő sajtótájékoztatón a belga állampolgárságú, angolul nyilatkozó Maxuella Lisowa-Mbaka a ,,we kill them" kifejezést használta, vagyis azt mondta, megöljük őket: 

,,Jobbnak kell lennünk, van még egy esélyünk hazai pályán, hogy kivívjuk a harmadik meccset, hogy bosszút álljunk a hazai csapaton, a szurkolókon, akik tiszteletlenül viselkedtek velünk szemben. Remélem otthon, Villeneuve-ben megöljük őket, és két hét múlva meglesz újra az esélyünk, hogy megmutassuk, kik vagyunk."


A megöljük őket kifejezést nyilván nem szó szerint értette a francia együttes játékosa, de meglehetősen erősen jelzi, hogy mi vár a DVTK Hun-Thermre a második mérkőzésen. 
– Nagyon kemény alapállásra számítok ellenfelünk részéről, biztos vagyok benne, hogy megpróbálnak majd fizikálisan fölénk kerekedni, olyan agresszív védekezésre számítok tőlük, mint amilyet a múlt héten szerdán, a meccs második felében kaptunk – mondta Völgyi Péter, a DVTK Hun-Therm vezetőedzője. – Ennek során jó pár eladott labdába kergettek bele minket, úgyhogy figyelnünk kell, hogy ez most ne így legyen. A lepattanókért vívott harc is nagyon fontos lesz ezen az összecsapáson. Nem szabad hagynunk, hogy hasonló jelentős hátrányba kerüljünk a mostani meccs elején, mint az első mérkőzésen, mert onnan már idegen pályán nem biztos, hogy lenne visszaút.
 

Három szegmens

Nagy kérdés, hogy a Diósgyőrrel szembeni, felfokozott hangulatban mivel lehet elérni már most, a Final Fourba jutást.
– Ahhoz, hogy azt az eredményt érjük el, amire vágyunk, a csapatszintű jó játék mellett három jó egyéni teljesítmény is kell majd támadásban, illetve precíz és fegyelmezett kosárlabdát kell produkálnunk – mondta Völgyi Péter, majd így folytatta: – Három olyan szegmens van, ami döntő lehet, a már említett lepattanó párharc megnyerése, továbbá, hogy a Villeneuve külső dobásait megszűrjük, illetve, hogy az eladott labdák számát minimalizáljuk. Ha ezekben jók leszünk, és a támadásaink rendben lesznek, akkor nyerhetünk. Tudom, hogy ez nem kevés, de itt, ezen a szinten már sok mindenre szükség van, hogy Európa négy legjobb csapata közé bejussunk.
 

Sikerült már bravúr

Azt is szóba hoztuk a szakvezetőnek, hogy félszáz diósgyőri drukker támogatását is maguk mögött tudhatják majd.
– Természetesen hallottuk, tudunk arról, hogy több tucat szurkolónk elkísér minket, és nem győzőm hangsúlyozni, hogy ez milyen sokat jelent nekünk – mondta a diósgyőri edző. – Villeneuve-d’Ascqban is telt ház lesz, ott más jellegű a szurkolás, de biztos vagyok abban, hogy különleges hangulatú mérkőzés vár ránk. A lányok fejében napok óta ez a mostani meccs jár, szerintem csütörtök óta, azt éreztem a TFSE elleni szombati bajnokin is, hogy már úton van Franciaország felé a csapat. Nagyon készülünk, és amennyiben lesz rá lehetőségünk, mindent megteszünk azért, hogy győzelemmel zárjuk le a párharcot. Igaz, hazai pályán ők számítanak esélyesnek, de sikerült már idegenbeli bravúrt végrehajtanunk ebben az évadban az Euroligában.
A diósgyőriek a legerősebb keretükkel utaznak el, a három magyar válogatott mellett az öt légiós mindegyik bevethető.
– Van egy kis fáradtság, ez látszott a szombati játékunkon is, sokat kivett belőlünk a múlt szerdai összecsapás – nyilatkozta Völgyi Péter, majd így folytatta: – Nagy lehetőség ez, hogy lezárhatjuk a párharcot, de iszonyatosan kemény küzdelem vár ránk. Ellenfelünk nem rejtette véka alá, kinyilatkoztatta, hogy ki szeretnének bennünket nyírni, mi viszont készen állunk arra, hogy az első meccsnél is keményebben kosárlabdázzunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!