MEAFC-Miskolc

2023.08.02. 11:00

Történelmük első élvonalbeli szezonjukra készülnek (fotók)

Kedden elkezdődött a nyári felkészülés a MEAFC-Miskolc élvonalbeli férfi röplabda csapatánál. Az egyetemisták az előző évadban megnyerték a másodosztálynak számító NB I Ligabajnokságot, és neveztek az (összevont) Extraligára, amely 12 gárdával startol majd ősszel, a pontos kezdési időpont egyelőre nem ismert.

Éppen tíz esztendeje

– Történelmi szezon előtt állunk, a klub röplabda szakosztálya ugyanis első alkalommal vesz részt a magyar férfi röplabda-bajnokság legmagasabb osztályában – kezdte Barócsi Ákos, szakosztályvezető, aki ezután a múltat, a kezdeteket hozta szóba. – Élénken emlékszem arra a pillanatra, amikor 2012 tavaszán találkoztam Kiss Péterrel, aki éppen feladót keresett az akkori egyetemi csapathoz, és megkért, hogy jöjjek nekik segíteni. Akkor már másfél éve nem láttam labdát sem, lóhalálában kellett az orvosi igazolást is megcsináltatni. Az itteniek MEFOB meccsekre készültek, inkább csak szabadidős tevékenység volt a röplabda.

Az 1989-es születésű szakember Kazincbarcikán, a Vegyész RC-nél nevelkedett, többek között korosztályos társa volt Szabó Dávid, de szedte a labdát a MEAFC jelenlegi vezetőedzőjének, Bagó Lászlónak is.

– 2013-ban, éppen 10 éve alakult újjá a szakosztály, az itt lévők úgymond összeolvadtak az előtte a Holcim SC-ben játszó röplabdázókkal – sorolta Barócsi Ákos. – A Siklósi Zsolt által vezetett csapattal regionális bajnoki meccsekre jártunk, majd a következő lépcsőfok 2017-ben érkezett el, amikor bekerült a TAO-rendszerbe a röplabda is. Ennek hatására elkezdtünk gyerekekkel foglalkozni, a nagycsapat pedig elindult az NB II-ben, Bacsó István irányítása mellett.

A legmagasabban jegyzett

A 2020-2021-es küzdelemsorozat volt az első NB I-es Ligabajnoki éve a MEAFC-Miskolcnak, ettől kezdve Bagó László vezetőedző iránymutatása alapján dolgozik a gárda.

– Mindenképpen meg kell említeni, hogy több személy aktív közreműködése nélkül nem tartanánk ott, ahol tartunk – nyilatkozta Barócsi Ákos. – Nagyon sokat tett az előrelépés érdekében Varga László, mostani másodedző, a MEAFC mindenkori vezetése, Rakaczki Zoltán, illetőleg Gyenes Mirella, és persze nem szabad megfeledkezni az aktuális játékosállományról, szakmai vezetésről. Örülünk azon ténynek, hogy a klub legmagasabban jegyzett csapata lettünk, ami nagy felelőséggel jár. Az Extraliga ténye nem jelenti azt, hogy teljesen profik vagyunk, leszünk, csupán félprofik, hiszen sokan tanulnak, dolgoznak a röplabda mellett. A szükséges fegyelmet, munkát megköveteljük, azonban szeretnénk, ha a továbbiakban is a családias légkör jellemezne bennünket, miközben a rutinos játékosaink továbbra is élvezik a játékot, a fiatalok pedig a fejlődést tartják szem előtt. Vannak új játékosaink, remélem, semmilyen gond nem lesz, jól beilleszkednek, és egy kiváló közösség alakul ki, pályán kívül is.

A célokról, elképzelésekről az alábbiakat mondta a szakosztály vezetője.

– Sok helyen még nem nyilvános a keret, több klubnál csend van az információkat illetően, de a hallomások, különböző hírek alapján nagyjából ,,be lehet lőni" az erőviszonyokat. Úgy gondoljuk, lehet arra esélyünk, hogy a legjobb 8 között zárjuk az alapszakaszt, de majd a pályán derül ki, mire leszünk képesek. Technikai téren még vannak teendők, bizonyos paraméterek miatt a körcsarnok küzdőtere százszázalékosan nem alkalmas Extraligára, de bízunk abban, hogy a szövetséggel el tudjuk fogadtatni. Ez jó lenne, mert az NB I hajrájára megteltek a csarnok lelátói, kiváló volt a hangulat. Ha ez mégsem sikerülne, arra a helyzetre is meg lenne a tervünk, bár mindenki annak örülne, ha nem kellene elmennünk a megszokott környezetből – zárta Barócsi Ákos.

A MEAFC-Miskolc felkészülésében egyelőre két tornán való részvétel ismert: augusztus 30-án Kazincbarcikán lépnek parkettre, szeptember 10-én pedig hazai környezetben.

A bajnokságról

Az Extraliga és az NB I összeolvadása után 12 csapattal kezdődik októberben a férfi élvonal, az alapszakaszban egymás ellen oda-vissza alapon küzdenek majd az előző idényben Extraligában és NB I-ben szerepelt csapatok. A legutóbbi idény extraligás csapatai közül a Kistext SE ezúttal nem nevezett, míg az NB I-ből a Szolnok nem vállalta a szereplést az első osztályban. A szövetség kiírása szerint az alapszakasz után az első nyolc csapat marad az Extraligában és a rájátszásban folytatja tovább a küzdelmeket, a többi együttes alkotja majd onnantól kezdve az NB I-et.

Két borsodi

A férfi röplabda-bajnokság mezőnye (2023/2024): Dág KSE, Debreceni EAC, Dunaújvárosi KSE, Fino Kaposvár (címvédő), Kecskeméti RC, MAFC-BME, MÁV Előre-Foxconn, MEAFC-Miskolc, Pénzügyőr SE, TFSE, Vidux-Szegedi RSE, Vegyész RC Kazincbarcika.

A tények: a MEAFC kerete

Maradók: Kovács Zoltán (szélső ütő), Kozsla Ádám (center), Csizmadia János (center), Árva Milán (szélső ütő), Komlósi Márk (feladó-átló), Kapusi Zoltán (szélső ütő), Simkó Dániel (szélső ütő), Szabó Péter (center).

Érkezők: Tar Kristóf (feladó, Debreceni EAC), Tomas Kopecky (cseh, feladó, SKV Ustí nad Labem), Fenyvesi Dániel (szélső ütő, Szolnoki RK), Dudás Tamás (liberó, Vegyész RC Kazincbarcika), Faragó Bence (utánpótlás, szélső ütő), Tordai Bence (utánpótlás, szélső ütő), Gombkötő Ábel (utánpótlás, feladó-átló).

Távozók: Marc McLaughlin (skót, feladó), Karóczi Szabolcs (liberó, abbahagyta), Oláh Mózes (feladó, abbahagyta), Tóth Tibor (liberó, abbahagyta).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!