Egyetemi sport

2023.07.13. 20:43

Zöld gombot nyomtak, kezdődhet a tánc (fotókkal, videóval)

Ma este megnyitották az Európai Egyetemek tollaslabda és vízilabda bajnokságát.

Kolodzey Tamás

Látványos volt a DVTK Arénában csütörtökön este tartott megnyitó ünnepség

Fotó: Bujdos Tibor

A rangos nemzetközi eseményre tizenegy ország, huszonkét európai felsőoktatási intézményéből kétszáz sportoló érkezett Miskolcra. A kontinensviadalokat a Miskolci Egyetem és a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club rendezi meg, együttműködésben a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, a Magyar Tollaslabda Szövetséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel, valamint a Miskolc önkormányzatával.

Emlékezetes ceremónia

A DVTK Arénába egymás után vonultak be az egyetemek sportolói. Egészen egyedi megoldással valamennyien felmentek a pódiumra, és ott meghajoltak, vagy táncot lejtettek a tisztségviselők, a szervezők és a vendégek előtt, de legalább egy mosolygós fotóra mindenképpen megálltak. Köszöntőt prof. dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, a szervezőbizottság elnöke és Rakaczki Zoltán, a szervezőbizottság ügyvezetője mondott. Előbbi sok sikert és jó szerencsét kívánt a főszereplőknek.

A rendezőkről

Az Európai Egyetemi Sportszövetséget huszonöt európai egyetemi sportszövetség, köztük a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség alapította 1999-ben és napjainkban már negyvenhét ország nemzeti sportszövetségeit foglalja magában. Az EUSA elkötelezett a tiszta sport, a fair play, a nemek közötti egyenlőség és az egyetemi sport eszméinek terjesztése mellett. Az EUSA páratlan években egyetemi Európa-bajnokságokat szervez sportáganként különböző helyszíneken. Miskolc legutóbb 2017-ben rendezett EUC-t, akkor a kosárlabdázók látogattak el a városba. Az idén Európa-szerte húsz sportágban rendeznek.  

A versenyekről

A tollaslabda bajnokságon tizenegy ország – Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Portugália, Svájc, Törökország, Ukrajna – tizenhat csapata vesz részt. Hazánkat a Magyar Testnevelési Egyetem, a Pécsi Egyetem, a Szegedi Egyetem és a Miskolci Egyetem képviseli. A létszámról: 56 férfi és 49 női tollaslabdázó érkezett Miskolcra. A mérkőzéseknek a DVTK Aréna, míg az edzéseknek a Miskolci Egyetem körcsarnoka ad otthont. A tollaslabda EUC nagykövete, Gonda Daniella, aki ma is aktív játékos, 2022-ben ezüstérmes volt a Lódz-i Európai Egyetemi Európa Játékokon. Daniella ezúttal is a mezőny tagja és tervei szerint szeretne kiharcolni egy érmet.

A vízilabda csak férfi bajnokság lesz, hét csapat részvételével, melyből négy magyar: a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a budapesti Corvinus Egyetem, valamint Budapesti Gazdasági Egyetem. Ezen kívül egy holland egyetemi csapat, valamint két angol: Bristol és Oxford csapata. A vízilabda csapatok a miskolctapolcai strandfürdőben találnak otthonra, és a mérkőzések mellett a tréningeket is ott tartják majd. Az esemény sportági nagykövete a miskolci származású háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok Biros Péter egyértelműen magyar győzelmet vár. Véleménye szerint a magyar egyetemi bajnokság nagyon erős, ahogy a nemzeti bajnokság is Európa egyik, ha nem a legerősebb bajnoksága. Vannak olyan játékosok, akik már kipróbálták magukat mindkét szintéren, így jó meccsekre, színvonalas összecsapásokra számíthatunk.

Önkéntesek

A tornákon mintegy százötven önkéntest vesz részt. Az események sikeréhez nélkülözhetetlen szerepet betöltő önkéntesek a rendezvényekhez meghirdetett programon keresztül csatlakoztak.
Jótékonyságra is sor került: a szervező bizottság, hogy a héttagú ukrán egyetemi tollaslabdacsapat részvételének költségeit – az utazáson kívül – teljes mértékben átvállalta.

Jövőre nagyüzem

Az Európai Egyetemi Játékokat 2012 óta kétévente rendezik. Létszámát tekintve a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye, melyre az európai fiatalok, a kontinens felsőoktatása és sportszerető közönsége kiemelten odafigyel. A sor folytatásaként, a MEFS Debrecen és Miskolc városával, a Debreceni, valamint a Miskolci Egyetemmel közösen 2024. július 12-24. között rendező lesz. A húsz sportágat és két para sportágat felvonultató rendezvényre jövőre negyven ország, négyszázötven egyeteméről hatezer résztvevőt várnak a szervezők.

Egyetemi sport: a részletes program

Az Európai Egyetemek tollaslabda és vízilabda bajnokságának programjai
Tollaslabda (a DVTK Arénában)
Július 14. (péntek)–július 19. (szerda): 9.00-21.00, csoportmérkőzések
Július 16. (vasárnap), 9.00, csapatdöntők
Július 16. (vasárnap), 10.00 és 16.00 óra között: sportnak a Decathlon és a Szimbiózis Alapítvány támogatásával, DVTK Aréna előtti területen
Július 19. (szerda), 9.00: egyéni döntők
Vízilabda (Miskolctapolca, strandfürdő, nyitott versenymedence)
Július 14. (péntek)–július 16. (vasárnap), 12.30: csoportmérkőzések
Július 18. (kedd), 14.00: középdöntők
Július 19. (szerda), 14.00: bronzmérkőzés
Július 19. (szerda): 15.30: döntő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!