Súlyemelés

2023.07.13. 17:00

Nagyon érdekli a pszichológia a hegyaljai Eb-résztvevőt

Július 1-10. között Moldovában, Chisinauban rendezték meg az U15-ös, és az U17-es súlyemelő Európa-bajnokságot, amelyen volt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei versenyző is.

Fábián Léna, a Szerencs VSE sportolója, aki az U17-es korosztály 81 kg-os súlycsoportban 150 kg-os összteljesítménnyel (szakítás: 66 kg, lökés: 84 kg) a 4. helyen végzett az Eb utolsó előtti versenynapján, vasárnap. Léna a kontinensviadal egyetlen magyar női indulójaként vett részt és a magyar csapat legjobb eredményét hozta.

– Nem ez volt az első nagyobb nemzetközi versenyem, ugyanis két éve már jártam hasonló korosztályos Eb-n, a lengyelországi Ciechanowban, szintén 4. lettem, csak akkor az U15-ösök között, és a 76 kilogrammban – kezdte a szerencsiek tárcsása. – Aztán voltam már Olimpiai Reménységek Versenyén is, tavaly, Csehországban, azt sikerült megnyernie a magyar csapatnak.

A ,,Hogyan kezdte a súlyemelést?" kezdetű kérdésre az alábbiakat felelte Fábián Léna.

– Édesapám ugyan sosem emelt, de barátság fűzi az SZVSE egyik edzőjéhez, Morvai Zoltánhoz – árulta el a 2006 augusztusában született hegyaljai sportoló. – Akkor éppen egy lány volt a klubnál, és Zoli felvetette, nincs-e kedvem lemenni hozzá társnak, úgy egyáltalán hozzájuk. Lementem. Ez 2016 nyarán történt, és hivatalosan 2017 májusától vagyok az SZVSE igazolt súlyemelője. Az első perctől kezdve élveztem az ott létet, a társaságot, az edzőket, magát a sportágat. Korábban egyébként úsztam, triatlonoztam, és lovagoltam is. Szerintem, nőként elég erős vagyok az emeléshez, de fejben legyőzni magunkat nehezebb, mint a súlyt felemelni.

A korosztályos magyar bajnok, felnőtt ob-4. helyezett 78 kilóval mérlegelt Moldovában, és úgy gondolja, a 81 kg-os súlycsoport ebben az évben a lehető legjobb számára.

A barátai is támogatták

– Szeretném megköszönni mindkét edzőmnek, Morvai Zoltán mellett Fekete Diának is a felkészítést – mondta Fábián Léna. – Május 20-án volt egy versenyem Debrecenben, ahol összetettben 160 kilót hoztam, úgy, hogy 70-et szakítottam, és 90-et löktem. Rá pár napra kiment a térdem, három hétig pihentetnem kellett, csak ezután térhettem vissza a ,,rendes" edzésmunkába. Vagyis a kontinensbajnokságra való felkészülésem nem volt zökkenőmentes, és ugyan erőnlétben jó voltam, azért fejben bennem volt ez a sérülés. Mind a két trénerem mellettem volt a mélypontnál, a felkészülés bizonyos szakaszában elegem volt mindenből. Ők azonban bíztattak, hogy ügyes vagyok, erős vagyok, kitartottak velem. Sokat segítettek a barátaim is, köztük több sportoló, akik átérezték a helyzetem. Beszélgettünk, küldtek is nekem üzeneteket, sok sikert kívántak. A szüleim azt mondták, ,,Nyugodjak meg, fog menni", de a 13 esztendős öcsémtől is kaptam pozitív szavakat.

Fábián Léna jelenleg a szerencsi Bocskai Gimnázium tanulója, és két év múlva, 2025-ban fog érettségizni.

– Most úgy gondolom, amikor tovább tanulok, akkor is folytatni akarom majd a súlyemelést, mert szeretnék kijutni felnőtt Európa-bajnokságra, világbajnokságra, s az olimpiára, remélhetőleg műsoron marad a sportág – fogalmazta meg mindezt a szerencsiek emelője. – Az, hogy éppen mi szeretnék lenni, milyen civil munkát csinálnék a legszívesebben, az utóbbi időszakban változott párszor, ám most úgy látom, szívesen elmélyednék a pszichológiában. Ugyanis közel áll hozzám az emberekkel való foglalkozás. Az SZVSE ,,erős hölgye" hozzáfűzte, természetesen még nem ért véget számára a 2023-as versenyszezon, minden bizonnyal ott lesz a szeptemberi, lengyelországi ORV-n, továbbá még három-négy hazai megméretésen.

A tények

U17-es Eb, nők, 81 kg

1. Emma Poghosyan (Örményország) 225 kg (96, 129)

2. Mariam Murgvliani (Grúzia) 224 kg (103, 121)

3. Katarzyna Kozera (Lengyelország) 182 kg (80, 102)

4. Fábián Léna (Magyarország) 150 kg (66, 84)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!