Labdarúgás

2023.07.25. 17:51

Focikönyv: Hajrá Munkás, majdnem hatszáz oldalon

A legendás mesteredző így mondta: a műről csak szuperlatívuszokban beszélhet.

A képen: Pastrovics Aladár a könyvével.

Fotó: Kolodzey Tamás

Kedden délután könyvbemutatóra hívták meg az egykori Miskolci Munkás, majd Miskolci Építőmunkás Torna Egylet hajdani játékosait. Az „ürügyet” Pastrovics Aladár csaknem hatszáz oldalas, közelmúltban megjelent művének ismertetése adta. A Hajrá Munkás – színes labdarúgó krónika 1910-1984 című, csaknem tudományos igényű munkájának puszta átlapozása is maradandó élményt adott a meghívottaknak.

Egyszerre nem megy

– Arra kérlek benneteket, hogy ne egyszerre próbáljátok meg elolvasni, mert ez úgysem fog sikerülni nektek – ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a szerző, majd hozzátette: – Először a beszélgetéseket vegyétek szemügyre, majd jöhetnek a jegyzőkönyvek, a korabeli újságcikkek, a plakátok, tablóképek, és a függelékek.

A Vigadóban tartott eseményen mintegy negyven hajdani klubnagyság és más miskolci egyesület tagja ült az asztaloknál. Köztük volt Temesvári Miklós mesteredző, egykori FIFA-instruktor, a Földes Ferenc Gimnázium hajdani angol-magyar szakos tanára, aki – mások mellett – szót kért és ezt mondta:

– Előfordul olyan, hogy valaminek a méltatására az a szó is kevés, hogy felsőfok. Megemelem a kalapomat az alkotó előtt, szinte el sem tudom képzelni, hogy miképpen volt képes ilyen tartalmas munkára.

A könyvben lapunkból többször idéz a szerző. Az Észak-Magyarország 1984 január 28-án többek között ezt írta: „A MÉMTE bejelentette visszalépését” – a könyv ezzel a sajnálatos városi sporttörténelmi ténnyel fejeződik be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!