57. Super Bowl

2023.02.13. 19:00

A döntő másnapja pihenőnap

Magyarországon is népszerű a Super Bowl megnézése, amit most a Kansas City Chiefs nyert.

ÉM

A Kansas City Chiefs (pirosban) győzött

Fotó: AFP

Vasárnap este, magyar idő szerint hétfő hajnalban rendezték meg az Egyesült Államokban az 57. Super Bowlt, a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2022–2023-as szezonjának fináléját. A döntőben a Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagles találkozott egymással, az összecsapás előbbiek 38–35-ös sikerét hozta. A Kansas City története során harmadik alkalommal hódította el a Vince Lombardi trófeát. A világ egyik legnézettebb sporteseményét a televízión keresztül átlagban mintegy 150 millióan követik az Egyesült Államokban, egy 30 másodperces reklámblokk pedig 7 millió dollárt ,,kóstál", az úgynevezett Halftime Show-ban ezúttal Rihanna lépett fel. Magyarországon évről-évre nő azok száma, akik rászánják erre ezen estéjüket, hajnalukat a Super Bowl megnézésére, tartson az bármeddig is.

– Jómagam nagyjából 15 éve vagyok New England Patriots fanatikus, igazából akkor kezdtem el ezt a játékot játszani, és nyílván Tom Brady a példakép – mondta Száraz Zsolt, a Miskolc Steelers egykori játékosa, edzője, aki ismerősökkel a Paris kávézóban nézte a csatát, immár hagyományosan. – Aki valamilyen szinten belemélyült ebbe a sportba, annak kötelező házi feladat a Super Bowl, teljesen mindegy, mikor fejeződik be, ez körülbelül olyan, mint a fociszurkolók számára a Bajnokok Ligája finálé. Két olyan csapat játszott, melyek az egész szezonban a legjob statisztikát hozták, mind támadó, mind védő oldalon. Szoros, izgalmas, híréhez méltó meccs volt, az utolsó másodpercekben dőlt el, teljes mértékben átéreztem a Kansas – akik kibekkelték az időt, nem adtak már esélyt a visszatámadásra – rúgójának a felelősségét. Sztárok sokasága jelent meg a döntőn, színészek, énekesek, kosárlabdázók, baseball-játékosok, és még sokan mások, akik a celebvilág részei. Nem sok olyan esemény van, amely ennyire megmozgatja Amerikát, az elnökválasztás a másik, hiszen az ugyancsak népszerű baseballban, vagy a jégkorongban nem egy meccs dönt, hanem több. Élőben sajnos még nem lehettem részese finálénak, a jegyek alapesetben 5000 dollárnál kezdődnek, ami körülbelül 2 millió forint.

Óriási körítés, profi

– Nagyon szeretem a döntőt, hiszen mégiscsak ez az év legizgalmasabb meccse – nyilatkozta a Miskolc Steelers és a Miskolc Renegades ,,házasságából" létrejött Borsod Bobcats támadó falembere, egyik edzője, Károly Máté. – A csapattal együtt, mintegy 14-15-en az Escobar Shisha Bár-ban gyűltünk össze, és ott követtük az eseményeket, kivetítőn keresztül. A felvezetés már 22 órakor elkezdődött, de a kick-off majdnem hajnali 1-kor volt. Ez egy komoly program számomra, rá kell készülni, ilyenkor a hétfői nap a pihenésé, ugyanis reggel 5 órakor értem haza. Mindent egybevetve egy érdekes meccs volt, ugyan két negyed után a Philadelphia Eagles vezetett 24-14-re, ez ilyenkor, a mérkőzés felénél nem sokat számít. Egy field gól döntött a végén, de a Chiefs kihagyott egy ugyanilyen lehetőséget, még az összecsapás elején. Most igazából nem szurkoltam senkinek, mert az én csapatom a Carolina Panthers. Még akkor szerettem meg őket, amikor Cam Newton náluk játszott, pár éve a top-on voltak, de sajnos az ő vezetésével is elbukták a Denver Broncos elleni, 7 évvel ezelőtti finálét. A Super Bowl egy show is, óriási körítéssel, profin megszervezve. A sport részében a legnehezebb talán az, hogy a tét miatt mentálisan a lehető legjobb állapotban legyenek a játékosok, és csak az adott pillanatra koncentráljanak. Aki nyer, az óriási figyelmet kap, minden platformon, de aki veszít, annak is kielemzik a játékát, hogy miért kapott ki. Az amerikai fociban hétről-hétre bizonyítani kell, az alapszakasztól kezdve, rengeteg munkát tesznek bele a játékosok, és az edzők egyaránt.

57. Super Bowl

Philadelphia Eagles – Kansas City Chiefs 35–38 (7–7, 17–7, 3–7, 8–17)

State Farm Stadion, Glendale, Arizona, 67 827 néző. Főbíró: Carl Cheffers.
MVP: Patrick Mahomes (quarterback, Kansas City Chiefs).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!