Ökölvívás

2022.02.17. 09:00

Varga Beáta döntőzött Debrecenben

A miskolci szakvezetés nem teljesen értette, miért nem ment végig Mezei Petra elődöntője.

Molnár István

Varga Beáta (kékben) a döntőben. Fotó: MÖSZ

Debrecenben, az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban rendezték meg az előző héten a 66. Bocskai István nemzetközi ökölvívótornát. Az eseményen a miskolci Hell Fight Club is képviseltette magát, mégpedig két hölggyel, Mezei Petrával (48 kg), valamint Varga Beátával (54 kg). A klub részéről két férfi bunyós, Csóka Nándor (54 kg), illetve Mester Soma (75 kg) is részt vett volna a hajdúsági erőpróbán, azonban a nemrégiben megrendezett edzőtábor alatt koronavírusosok lettek, így ki kellett hagyniuk a viadalt, annak ellenére, hogy a felkészülésükben kiemelt helyen szerepelt a Bocskai-torna.

 

Mezei Petra súlycsoportjában öten indultak, és a miskolci sportolónak elődöntőznie kellett a szerb Snezana Siljkoviccsal.

 

– Húsz másodperc volt a meccsből, amikor a két versenyző egymásnak, egymásba rohant, tiszta találat nem esett, azonban Petrára rászámoltak – mondta az Észak-Magyarországnak Siroki Norbert, a Hell Fight Club edzője, aki trénertársával, Siroki Győzővel együtt jelen volt Debrecenben. – Tizenöt másodperccel később hasonló történt, újabb rászámolással, ami immáron azt jelentette, hogy Petra számára idő előtt befejeződött a találkozó, az ukrán bíró beszüntette a mérkőzést, döntő fölénnyel győzött és jutott tovább a szerb lány. Nem elfogultságból mondom, de ez bírói hiba volt, hiszen egyetlenegy tiszta ütést nem kapott a versenyzőnk, aki így harmadik lett.

 

A szakember azt is elárulta, hogy Mezei Petra és Mester Soma – amennyiben az egészségügyi állapotuk is engedi – ott lesznek az U22-es Európa-bajnokságon, amelynek helyszíne március 11. és 24. között a horvátországi Porec lesz.

 

Válogató Jerevánért

 

Visszatérve a Bocskaira: a 18 éves Varga Beáta első mérkőzésén a lengyel Karolina Ampulska ellen lépett ringbe, riválisa a korosztályos világversenyeken rendre érmeket szerzett, de Varga gyorsan felvette a ritmust. A miskolci ökölvívó minden előzetes várakozást felülmúlt, és legyőzte sokkal rutinosabb ellenfelét. A borsodi öklöző ezzel a sikerrel be is került az 54 kilogrammos súlycsoport fináléjába. A Hell Fight sportolója egy másik, még tapasztaltabb lengyel versenyzővel, Wiktoria Rogalinskával került össze a döntőben, aki az elődöntőben Lakotár Hannát búcsúztatta. Az első menetben az idősebb lengyel igyekezett többet mozogni, de Varga felvette a ritmust a következő felvonásban, annak ellenére, hogy ez volt mindössze a második felnőtt nemzetközi mérkőzése. Rogalinska rutinja érvényesült az összecsapáson, viszont a magyar versenyző minden dicséretet megérdemelt, mert nem volt nagy különbség kettejük között.

 

– Ez az összecsapás volt annak a napnak talán a legjobb meccse – jelentette ki Siroki Norbert. – Szoros találkozót vívtak a lányok, Bea annak ellenére éretten bokszolt, hogy tavaly még ifjúsági korú volt, és hogy ellenfele sokkal rutinosabb. Megtette azt, amit meg tudott élete első felnőttversenyén. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy ő kapta meg a legjobb magyar női versenyzőnek járó különdíjat, a klubunk pedig a legjobb női csapat lett az egy ezüst- és az egy bronzéremmel.

 

A tréner nyilatkozata végén visszatért még Csóka Nándorra, aki esélyes arra, hogy részt vegyen a májusi, Jerevánban, Örményországban sorra kerülő felnőtt-Európa-bajnokságon, ám ehhez jól kell szerepelnie a hazai válogatón.

 

Kapitányi szavak

 

Bertók Róbert szövetségi kapitány ezt mondta Varga Beáta döntőjét követően a helles bunyósról: „Nagyon fiatal versenyző, de továbbra is tartom, hogy figyelnünk kell rá, és lehetőséget is adunk neki a jövőben. A döntőbeli ellenfele nagyon érett volt, jelentős ringtapasztalattal, ez látszott minden megmozdulásán. Beának nagy szíve van, mindig mindent belead. Természetesen sokat kell fejlődnie, de jó adottságokkal rendelkezik, és a jövőt jelentheti.” Mezei Petra meccséről pedig a következőket mondta a kapitány: ,,A válogatottba frissen bekerült Petra nagy rohamokat élt át, de korainak éreztem a döntő fölényt, nem biztos, hogy a szerb sokáig tudott volna ilyen tempót diktálni.”

 

(A borítóképen: Varga Beáta (kékben) a döntőben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!