Kajak

2022.01.09. 08:00

Horváth Maja veretlen a korosztályában

Kiváló szezonja volt a 2021-es Horváth Majának, a Tiszaújvárosi KKSE versenyzőjének.

MI

Forrás: TKKSE

A 16 esztendős kajakos előbb júliusban a moszkvai maratoni Európa-bajnokságon, az ifjúsági lányok között, K-1-ben (táv: 19 km) aranyérmet szerzett. Ezt követte szeptemberben az Olimpiai Reménységek Versenye a csehországi Racicében, ahol K-1000 és K-4 500 méteren első, míg K-1 500 méteren harmadik helyezést ért el. A harmadik nagy nemzetközi megméretés a szeptember 30. és október 3. között Pitesti-ben (Románia) lebonyolított maratoni világbajnokság volt, amelyen Horváth Maja K-1-ben (táv: 19 km) ifjúsági világbajnok lett, míg K-2-ben vb-ezüstérmes.

 

Erősebb hajrá

 

Előbb azt kérdeztük a fiatal sportolótól, hogy ennyire szereti a hosszú távot.

 

– Igen, kedvelem, fekszik nekem a hosszú táv, nem vagyok az a robbanékony típus – kezdte Horváth Maja. – Szoktam előtte gondolkodni, hogy milyen taktikával kellene majd mennem, de igazából ezt csak akkor tudom eldönteni véglegesen, amikor már a vízen vagyunk. Ekkor látom ugyanis a többieket, ekkor derül ki, hogy ki mennyire van formában. Ha úgy érzem, hogy minden rendben van, akkor akár már az elején igyekszem ellépni, s tartok egy bizonyos tempót. Moszkvában végül 1:35:03 órás idővel tudtam nyerni. Racicében örültem volna annak, ha az ötszáz méter jobban sikerül, de ez most így jött össze, bár a harmadik hely sem rossz a két arany mellett. Romániába is úgy mentem, hogy szeretnék a lehető legjobban szerepelni, egyesben meg tudtam ismételni az Eb-győzelmet, nagyon jó érzés volt a dobogó legtetején állni. Itt 1:32:30 volt az időm. Egyébként honfitársammal, a KSI-s Regenye Júliával és a dél-afrikai Saskia Hocklyval együtt mentünk az élen, ám az én hajrám erősebb volt, mint a többieké, így 11 másodperces előnnyel nyertem. Párosban a tiszafüredi Csengeri Evelinnel másodikok lettünk a Fojt Sára, Ujfalvi Laura duó mögött. Evelinnel korábban még nem eveztünk együtt, ebből a szempontból nézve alkalmi csapatunk jól ment.

 

Korábbi terv Horváth Maja hozzátette, nagyon hosszú volt számára az előző szezon, azonban a hozott érmek különösen motiválják a téli munka alatt. A felkészülésben, az év végén volt 2x3 nap szünet, de manapság már újra zajlanak a „kemény, dolgos napok”.

 

– Eddig 19-szeres magyar bajnoknak mondhatom magam – büszkélkedett a TKKSE versenyzője, aki ebben az évben már elsőéves ifiként ül hajóba. – Tavaly az ORV-n kívül számomra nem volt más sík vízi nemzetközi verseny, idén viszont júniusban utánpótlás-Európa-bajnokságot rendeznek Belgrádban, szeptemberben pedig világbajnokságot Szegeden. Természetesen szeretnék ott lenni mind a kettőn, hazai vb-n indulni különleges érzés lenne. Az edzőmmel, Ughy Imrével már korábban elterveztük, hogy a szegedi részvétel a cél, arra szeretne maximálisan felkészíteni.

 

Hajdúnánásról

 

A TKKSE 2005-ös születésű sportolója 2013 óta kajakozik, még Hajdúnánáson kezdte, és 2016-ig a helyi HDDSE színeiben lapátolt.

 

– Apukám is kajakozott, és egy évvel korábban, 2012-ben alakult meg az egyesület Hajdúnánáson – mondta Horváth Maja. – Négy testvéremmel együtt elvittek oda bennünket, én akkor 8 éves voltam. Tetszett a közösség, a hangulat, élveztem a vízparton lenni, úgyhogy maradtam, később pedig már az edzések miatt jártam. A TKKSE-s lehetőség 2016 nyarán jött, Bardóczi Krisztián ajánlott be, aki annak idején az edzőm volt Hajdúnánáson. Jól jött ki ez a váltás abból a szempontból, hogy itthon volt, amikor elmaradtak edzések, kevésbé volt szervezett ez az egyesület, mint a tiszaújvárosi. Nánásról – ugyanis itt lakom – összesen négyen utazunk edzésekre Tiszaújvárosba, de nem egy nagy távolság, körülbelül 25 perc. Amióta a TKKSE-ben versenyzem, a korosztályomban veretlennek mondhatom magam, de egy évfolyammal feljebb, a 2004-eseknél is az első háromban vagyok. Úgy érzem, hogy folyamatosan fejlődök minden téren, szeretném ezt az ütemet tartani.

 

A jövőről

 

Horváth Maja sík vízen az 1000 métert kedveli, azonban ötszázon is a „jók” közé tartozik.

 

– A későbbiekben ez utóbbiban kell majd jól teljesíteni, ugyanis a nőknél az ötszázas számok olimpiai számok. A nagyon távoli elképzeléseimről nem szoktam beszélni, magamban tervezgetek, a lényeg, hogy erősödjek, fejlődjek, szeretnék olyan messzire eljutni, amennyire csak lehet – közölte a TKKSE kajakosa.

 

(A borítóképen: Horváth Maja és edzője, Ughy Imre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!