Kosárlabda Magyar Kupa

2022.01.11. 08:00

Diósgyőrött rendezhetik a Magyar Kupát

A női kosárlabda Magyar Kupa sorsolását a mai napon tartják Budapesten.

BCS

Forrás: ÉM

Kedd délelőtt Budapesten tartják a női kosárlabda Killik László Magyar Kupa sorsolását a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségében. Az idei kiírásban is mindössze nyolc csapat lép majd pályára, az a nyolc együttes, amelyik a mostani élvonalbeli évad alapszakaszának első fele után a bajnokság első nyolc helyén állt. A Diósgyőri VTK mellett a Sopron Basket, az AKSC Szekszárd, az NKA Universitas Pécsi EAC, az UNI Győr Mély-Út, a Ludovika-FCSM Csata, az ELTE BEAC Újbuda és a TFSEMTK vesz részt a kupafináléban, amelyet a korábbi egyeztetések alapján Miskolcon, a tavaly átadott DVTK Arénában rendezhetnek meg – erről a sorsolás után dönthetnek.

 

2014-ben volt az első olyan női kosárlabda Magyar Kupa, amelyben csak nyolc együttes vehetett részt, ekkor még semleges helyszínen, Székesfehérváron zajlottak a meccsek. Egészen 2020-ig az volt a menetrend, hogy az első napon, a negyeddöntők után a vesztesek csomagoltak és hazautaztak, a háromnapos torna utolsó két napjára csak négy csapat maradt, amelyek előbb az elődöntőkben léptek pályára, majd a záráson, az éremcsatákban szerepeltek. A pandémia miatt tavaly annyiban volt más az MK-sorozat, hogy nem három egymást követő napon zajlott a program, és nem szállásolták el a csapatokat, hanem minden játéknapon utazniuk kellett a meccsek helyszínére. Emiatt a budapesti Gabányi Lászlócsarnokban rendezték meg a meccseket, hogy a nem fővárosi csapatok is viszonylag könnyen érjék el a helyszínt. Ezek miatt ötnaposra nyúlt a sorozat, amelynek a végén, az akkor még Aluinvent-DVTK néven szerepelt diósgyőri csapat ezüstérmet szerzett, miután a 2021. február 28- án megrendezett döntőben a Sopron Baskettel szemben 79–56-ra alulmaradt.

 

Februárban 

A versenynaptár szerint az idén február 18–20-a között rendezik meg a női Magyar Kupát. A mai sorsoláson a csapatok kiemelés nélkül kerülnek összesorsolásra, és a negyedöntők párosításával egy időben az is kiderül, hogy a gárdák kiknek a legyőzésével juthatnak döntőbe, ugyanis az ágrajz is elkészül ma a kihúzott csapatok sorrendjében (az elsőként és a másodikként kihúzott csapat kerül egymással szembe, a harmadikként és a negyedikként szintén, és így tovább, az első mérkőzés továbbjutója a második meccs továbbjutója ellen játszik a döntőbe jutásért, a harmadik meccsnek a győztese pedig a negyedikével).

 

DVTK-kupamúlt

 

A Diósgyőr történelme során hétszer szerepelt a Magyar Kupa-döntőben, ezek közül hármat nyert meg, mindannyit hazai környezetben, a miskolci városi sportcsarnokban. 1993. április 18-án, DKSK-SeM néven a BSE-Mercit 75–56-ra, 1994. június 4-én szintén DKSK-SeM-ként a BEAC-Mol Rt.-t 100–85-re, 2016. március 4-én Aluinvent-DVTK néven szerepelve az Uniqa Sopront 69–60-ra győzték le. 1997-ben és 2005-ben a Pécsi VSK-tól kaptak ki a fináléban, 2015-ben és 2021-ben pedig a Soprontól. A női kosárlabda Magyar Kupák történetében a mostani a 65. sorozat lesz, és amennyiben a szövetség illetékesei úgy döntenek, hogy Miskolc lesz az idei helyszín, akkor nyolcadik alkalommal lesz házigazda a borsodi megyeszékhely

 

(A borítóképen: A DVTK Arénában lehet a kupafinálé)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!