Vereség

2021.11.23. 08:00

Leváltották a DVTK női kosárlabdacsapat edzőjét

A vasárnapi hazai vereség a vezetőedző állásába került a DVTK női kosárlabdacsapatánál.

Berecz Csaba

Fotó: Bujdos Tibor

Az új diósgyőri sportcsarnokban vasárnap első vereségét szenvedte el a Diósgyőri VTK NB I.-es kosárlabdacsapata. A piros-fehérek meglepetésnek számító eredményt értek el, 1 ponttal, 60– 59-re maradtak alul a Vasassal szemben. Úgy, hogy a meccs végén 56–53 után fordított a fővárosi együttes, és 16 másodperccel a vége előtt ők álltak jobban. Viszont 56–57es állásnál, 1,3 másodperccel a befejezés előtt Bernáth egy triplával fordított, ám ez a minimális idő is elég volt a Vasasnak, hogy újabb találatot elérve megszerezze a győzelmet. És a sikerük Földi Attila vezetőedző állásába került, ahogyan már korábban írtunk róla.

Ugyanis a vezetőedzőt hétfőn menesztették. Szabó Tamás, a csapatot működtető DVTK Kosárlabda Kft. ügyvezető igazgatója és Völgyi Péter sportszakmai igazgató a délelőtti órákban arról tájékoztatta a szakvezetőt, hogy a váltás mellett döntöttek.

– Ez egy olyan vereség volt, amely nem maradhatott következmény nélkül – válaszolta megkeresésünkre Völgyi Péter, aki így folytatta: – Sajnálom Földi Attilát, mert nagyon jó edzőnek tartom, ezért is ajánlottuk fel neki, hogy maradjon nálunk, az utánpótlás-akadémián. Viszont a vasárnapi vereség után úgy éreztük, hogy új impulzusra van szükség. Nagyon nehéz időszak előtt áll a csapat, ugyanis a bajnokságban a két Euroligában szereplő csapat ellen kell majd pályára lépnünk, ezen a hét végén Szekszárdon, a jövő héten pedig a Sopront fogadva, és ezek mellett hét közben Európa-kupa-találkozók várnak ránk, most csütörtökön Oroszországban, a NIKA ellen, a jövő héten itthon a török Orman csapatával szemben. Ezek miatt született az a döntés, hogy ideiglenesen én irányítom a csapatot, de remélem, hogy rövid időn belül megtaláljuk a megoldást, azt a szakembert, aki átveszi majd az együttes irányítását. Sok időnk nem lesz ezen a héten a csapatformálásra, hiszen a sok utazás miatt csak kevés edzést tudunk tartani, de vannak olyan játékelemek, amelyekben szeretnénk ez idő alatt is előrébb lépni.

Völgyi Péternek nem ez lesz az első beugrása a DVTK-nál, ugyanis amikor 13 hónappal ezelőtt Földi Attila, a diósgyőriek vezetőedzőjeként pozitív koronavírustesztje miatt házi karanténba került, két bajnokin és egy Euroliga-selejtező meccsen is ő látta el a vezetőedzői feladatokat.

Az álom széthullott

A leköszönő vezetőedzőt is kérdeztük az új helyzetről.

– A Diósgyőrnek két olyan veresége is van már, a BEACtól és a Vasastól elszenvedett, ami – nem lebecsülve ezt a két együttest – nem fér bele. A DVTK ugyanis nagy csapat, az említett két együttes pedig nem sorolható ebbe a kategóriába – mondta Földi Attila. – Nem feltétlenül érzem azt, hogy én vagyok a hibás, viszont én is benne vagyok ebben a közös termékben. Az edzői szakma viszont olyan, hogy a felelősség az edzőé. Ettől menekülni nem akarok, a menesztésemnél jobban fáj az, hogy kikaptunk ezektől a csapatoktól, és hogy a hazai pálya veretlenségét elvesztettük az új csarnokban. Ezek után számítottam arra, hogy a hétfői megbeszélésnek a váltás lesz a témája.

Megkérdeztük az edzőtől azt is, hogy miben látja a Vasas elleni meccs hibáit, a vereség okát.

– Minden negatív összejött, olyan forgatókönyvet kaptunk az élettől erre a meccsre, amiben semmiféle pozitívum nem volt – mondta Földi Attila. – Nagyon-nagyon kevés közös edzésünk volt a Vasas elleni bajnoki előtt, nem az összeszokott csapat állt fel, hiszen voltak hiányzóink és érkezőink is, akiknek a beillesztésére, csapatba integrálására több idő kell. Mindössze három mezőnyemberünkre számíthattam a meccs előtt, mert közvetlenül a találkozó előtt Bernáth jelezte, hogy fáj a bokája. Így bár nem az volt az előzetes terv, hogy az új irányítónk, Vorpahl szinte végig játssza majd a meccset, nem volt más választás. Jovanovicnak be volt dagadva a bokája, és bár ő mondta, hogy vállalná a játékot, nem akartam, hogy rásérüljön, a ránk váró nehéz sorozat előtt, ezért inkább pihentettem. Utólag lehet, hogy ez is rossz döntés volt, és talán az is, hogy a válogatottnál járt játékosok a hét elején pihenőt kaptak. Sok összetevős a vereség, ezek közé sorolom azt is, hogy olyan szintű dobószázalékunk volt, ami a hihetetlen kategóriába tartozik. Amit csak lehetett, azt mellédobtuk. Egy erősebb juniorcsapatot is nehéz lenne megverni ilyen százalékkal. És a végén még szerencsénk sem volt. Hogy miért mondom ezt? Azért, mert Kányási beleért Smailbegovic dobásába, és ha ezután egy picit más lett volna a labda útja, akkor most nem beszélnénk erről. Így viszont azt kell mondjam: egy álmom hullott szét. Örülök, hogy lehetőséget kaptam a DVTK első csapatánál, amit nagy dolognak tartottam, tartok. Sajnálom, hogy nem tudok még tovább itt lenni, és azon dolgozni, hogy még többet kihozzak ebből. Bizonyára sokaknak fáj ez a vereség, de szerintem nincs olyan a földön, akinek nálamnál jobban.

Számokban

A DVTK ebben az évadban eddig 12 tétmérkőzést játszott. Az Európa-kupában 3 győzelem mellett csupán a török Orman otthonában kaptak ki a piros-fehérek, 8 ponttal (a Csata csapatát viszont itthon és idegenben is legyőzték, az orosz NIKA-nál is jobbnak bizonyultak Diósgyőrben). A bajnokságban 4 győzelem mellett 4 vereség a Diósgyőr mérlege. A hat idegenbeli meccsükből hármat veszítettek el, ebből kettőt a hosszabbításban (a Csata és a Pécs vendégeként), továbbá meglepetésre, október 16-án, 6 ponttal kikaptak a BEAC-nál vizitálva. Ehhez jött még a vasárnapi 1 pontos hazai zakó a Vasastól.

(A borítóképen: Földi Attila (piros pólóban) a Vasas elleni vereség „áldozata” lett)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!