sakk

2021.10.20. 09:30

Szuperliga nem, NB I. igen

Az országos szövetség átalakította a sakkcsapatbajnoki rendszert.

Kolodzey Tamás

Az MSSZ létrehozta a Szuperligát, a legmagasabb osztályba többnyire a volt élvonalbeli (az NB I.-es) gárdákat osztotta be. A grémium megszüntette az NB I/B-t, helyette életre hívta a kétcsoportos NB I.-et, mely alatt a hatcsoportos NB II.-t üzemelteti. A DVTK az NB I. Maróczy Géza csoportjában szerepel, tíz ellenfele között van többek között a Vasas és a Hűvösvölgyi SC is.

Változtak a célok

A piros-fehérek hazai mérkőzéseinek a DVTK Medical emeleti tárgyalója ad otthont, az együttes tehát „kiköltözött” a Palotaszállóból, és a mindenki által jól megközelíthető, stadionnal szembeni objektumban fogadja ellenfeleit.

– Azt nem tudom forintosítani, hogy mennyibe került volna a szuperligás szereplésünk – kezdte Zámbó Zoltán, a diósgyőriek szakosztályvezetője, akit Rodosz szigetén értünk el, majd hozzátette: – Nekünk minimális lehetőségünk ugyan még adódott a csúcsligára, de anyagilag nagyon nehezen vagy sehogyan sem bírtuk volna a küzdelemsorozatot, hiszen a neves nagymesterek leültetése drága mulatság. Hozzáteszem, hogy az egyesület céljai is változtak, mi pedig addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Visszük az NB I.-et és neveljük az utánpótlást, igyekszünk minél magasabb szintre felhozni a tehetségesnek ítélt gyerekeket.

A szakosztályvezető, aki FIDE-mesteri minősítéssel rendelkezik, elárulta még: amikor Leisztinger Tamás nagyvállalkozó – a Magyar Sakkszövetség egykori elnöke – tulajdonolta a DVTK-t, úgynevezett külön támogatásban is részesítette ezt a hozzá közel álló műfajt, de ennek az időszaknak már vége. A piros-fehérek hatvannégy kockásai most – Zámbó Zoltán szavait idézve – komoly támogatást kapnak a DVTK-tól, így anyagi szempontból biztos lábakon állnak, és oktatási feladataiknak is eleget tehetnek.

Nyolc iskolával

Diósgyőrött ötvenen tologatják a figurákat, a létszám felét a feltörekvő generáció adja.

– Nagymesterünk nincs, nemzetközi mesteri címmel pedig Hajnal Zoltán rendelkezünk nálunk – folytatta Zámbó Zoltán. – Az itteni sakkozók korábbi első embere, dr. Mátyás Imre, aki tisztsé­gemben az elődöm volt, most játékosként szolgálja a klubot. Négyen edzősködünk, rajtam kívül Kovács Apollon, Hajnal Zoltán és dr. Török Márton tanít, továbbá szakköri jelleggel nyolc általános iskolában is jelen vagyunk. Juhász Sándor, Kéméndi Dániel, Révai Ákos és Runda Bence alsósokkal foglalkoznak – olyanokkal, akikben látnak fantáziát. Kapcsolatban áll velünk a Fazekas, a görömbölyi, a Kaffka, a Könyves, a Szent Imre, a Szilágyi, a szirmabesenyői és a Vörösmarty általános iskola. A gyereklétszám természetesen változó, de éppen elegendő ahhoz, hogy trénereink egyéni és kis csoportos foglalkozások keretében komoly képzést adjanak számukra.

A középmezőnyben

A DVTK már túljutott az első forduló találkozóján: itthon 9–3-ra verte a Hűvösvölgyi SC-t úgy, hogy az éltáblára maga Zámbó Zoltán ült asztalhoz.

– A jó rajt, ebben egészen biztos vagyok, lökést ad nekünk a további fordulókra. Az erőviszonyok ismeretében úgy ítélem meg, hogy az NB I. középmezőnyében vagy akár kicsit előrébb is végezhetünk.

(A borítóképen: Zámbó Zoltán, a DVTK sakkozóinak szakosztályvezetője)

Ezek is érdekelhetik