X. Bózsvai Rally Piknik

2021.08.09. 08:30

Közel hozták a szurkolókhoz a ralit

A bózsvai Rally Pikniken korábbi bajnokok és a jelenkor élversenyzői is jelen voltak a zempléni faluban.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Ezúttal nem tizedekért, másodpercekért, helyezésekért és bajnoki pontokért ment a küzdelem. A rali szórakoztató része került középpontba Bózsván, ahol már tizedik alkalommal rendezték meg a Rally Pikniket. Az alig kétszázfős, kis zempléni település egyik kiemelt rendezvényén ezúttal is neves versenyzők jelentek meg.

Színes programok

Az érdeklődők kipróbálhatták a tudásukat a Hungarian Police Rally Team közlekedésbiztonsági tanpályáján, az Opel Dakar Rally Team pedig a csapat egyik kamionjával, valamint egy szimulátorral érkezett Bózsvára. A Classic Motorsport Klubnak köszönhetően több Old Timer autót állítottak ki a rendezvények, de ezek a negyven-ötvenéves autók a délutáni felvonuláson is aktívan részt vettek. Az ünnepélyes megnyitó után a szabadtéri színpadon a sportág legendái is megjelentek. Pódiumbeszélgetés zajlott korábbi bajnokokkal, akik örömmel fogadták a meghívást a rendezvényre.

– Hét-nyolc éve mindig eljövök, mert nagyszerű hangulatú és színvonalas programot szoktak a bózsvaiak összeállítani – fogalmazott az eseményen a korábbi abszolút bajnok, Spitzmüller Csaba. – Engem ráadásul a másik szenvedélyem, a vadászat is köt ehhez a környékhez, ezért tényleg nem hiányozhatok a Rally Piknikről. Ez a nap arra is kiváló lehetőséget kínál, hogy a szurkolók teljesen közel kerüljenek a sportághoz. Megnézhetik, beleülhetnek az autókba, beszélgethetnek olyan versenyzőkkel, akiket adott esetben csak egy száguldó autóban szoktak látni.

Más idők voltak

2004 abszolút magyar bajnoka is ott volt Bózsván. Az ugyancsak miskolci kötődésű Turi Tamás néhány kör erejéig egy Mitsubishit is vezetett. A ralizás iránti vágyódás természetesen ilyenkor mindig felerősödik benne.

– Sokat változott a sportág mióta a folyamatos versenyzést befejeztem – szögezte le Turi Tamás. – Tudomásul kell vennünk, hogy azok az idők elmúltak, viszont nagyon szeretek vezetni, a közeg pedig megunhatatlan számomra. Jó érzés régi versenyzőtársakkal, barátokkal, szurkolókkal találkozni. Ilyenkor felidézünk régi sztorikat, versenyeket, egy kicsit nosztalgiázunk. Le a kalappal a bózsvai szervezők előtt, akik egy kis faluban ilyen minőségi rendezvényt bonyolítanak le évről-évre.

Népszerű gurulás

A legnagyobb érdeklődés természetesen a délutáni, „gurulás” névre hallgató programelemet kísérte, hiszen közel harminc versenyautó sorakozott fel a rajtvonal mögött. Négy órán keresztül használták azt néhány száz méteres, közlekedés előtt lezárt útszakaszt, ahol mindenki megmutathatta a tudását. A szerencsés szurkolók pedig beülhettek a kedvencük mellé, így érthetően nagy volt a tolongás a parkolóban.

– Teltház közeli volt ez a nap, aminek természetesen nagyon örülünk – értékelte a X. Bózsvai Rally Pikniket Bajtel Zsolt, főszervező. – Egy évtizeddel ezelőtt alig négy autóval, teljesen családias környezetben kezdtük ezt a rendezvényt. Ez utóbbit most is igyekszünk megőrizni, de folyamatosan azon dolgoztunk, hogy fejlesszük a programot. Örülök, hogy ilyen híres ralisok, neves versenyzők jöttek el hozzánk, és a közönség száma is folyamatosan emelkedik, ami ugyancsak fontos ebben a régióban.

A mostani magyar élmezőnyből az R5-ös, Hyundai i20-al versenyző Lovász Pál, valamint a Ford Fiesta R5-ös autóval induló Bodolai László is beindította az autóját Bózsván. Ezen a környéken idén még a szakág kedvelőinek lesz program, hiszen az októberi, Európa-bajnoki futamnak számító Rally Hungary gyorsasági szakaszai közül több is a környéken lesz kijelölve.

(A borítóképen: Lovász Pálra, és az R5-ös Hyundaira sokan voltak kíváncsiak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!